Armata rusa avanseaza rapid in estul Ucrainei si continua sa castige teren in regiune. Au fost cucerite localitatile Liman si Popasna, iar orasul Severodonetk pare sa fie aproape complet inconjurat. Noile cuceriri ale rusilor schimba dinamica razboiului, iar fortele ucrainene ar putea fi nevoite sa se retraga din regiunea Lugansk pentru a evita sa fie capturate. Rusia planuieste o victorie la scara larga in Ucraina pana in toamna si ar putea incerca din nou sa cucereasca capitala Kiev, potrivit sursei independente de stiri Meduza.

Publicat:28.05.2022, 16:47

Popasna este un orasel din regiunea Lugansk unde candva traiau aproximativ 20 de mii de oameni. Lupta pentru oras a durat mai bine de doua luni, iar acum a intrat sub controlul fortelor ruse. Rusia isi continua ofensiva impotriva oraselor Lisiciansk si Severodonetsk. Daca aceste orase vor fi capturate, aproape intreaga regiune Lugansk va fi sub control rusesc. Guvernatorul regiunii afirma ca rusi ataca necrutator in cartierele rezidentiale, iar Sevrodonetk pare sa fie aproape complet inconjurat de fortele ruse.

Seghei GAIDAI, GUVERNATORUL REGIUNII LUGANSK: ”Armata rusa pur si simplu distruge zona, atacand-o cu armament greu, tancuri, artilerie, aruncatoare de mine, lansatoare de rachete, atacuri aeriene. Situatia este destul de serioasa.”

60 la suta din locuintele orasului  Severodonetk au fost distruse iar 90 la suta sunt avariate. In aceste imagini se vede cum soldatii rusi trag cu obuze in cladirile deja devastate.

Potrivit lui Gaidai trupele ucrainene ar putea fi fortate sa se retraga din zona pentru a evita capturarea.

Oleksii ARESTOVICI, CONSILIERUL PRSEDINTELUI ZELENSKI: ”Asta inseamna ca s-au inceput luptele de strada. Este umatoarea etapa, care este neplacuta pentru noi, dar mai neplacuta este pentru fortele ruse deoaece cei care ataca in luptele de oras suporta pierderi enorme.”

Fortele pro-ruse au castigat controlul asupra orasului Liman din regiunea Donetk, oras-cheie care deschide drumul catre marile orase Sloviansk si Kramatorsk. Ministerul rus al Apararii a difuzat imagini, filmate inclusiv cu o drona, dupa ce ar fi capturat o pozitie fortificata ucraineana si o retea de transee in timpul unei batalii sangeroase.

”Buncherul de beton nu i-a salvat.”

Iar in aceste imagini se vede dezastrul ramas in urma luptelor din Donbas din ultimele saptamani.

Noi imagini din satelit  realizate de Maxar arata de asemenea consecintele bombardamentelor masive de artilerie din Donbas. Pozele au fost facute peste Liman si Popasna. Pe ele poate fi vazuta artileria Federatiei Ruse si unitati blindate care se deplaseaza spre Liman. Prededintele ucrainean Volodimir Zelenski a promis ca Donbasul va fi din nou al Ucrainei.

Volodimir  ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Noi ne protejam teritoril atat ca ne permit resursele noastre actuale de aparare. Noi facem totul ca acesta sa creasca. Si ele vor creste. Daca ocupantii cred ca Liman Si Severodonetk vor fi ale lor, se inseala. Donbasul va fi ucrainean pentru ca asta suntem noi, asta este esenta noastra.”

Castigurile Rusiei in est urmeaza retragerii fortelor sale din apropierea capitalei, Kiev, si unei contraofensive ucrainene care a impins fortele sale inapoi din al doilea oras al Ucrainei, Harikov. In sud, unde Moscova a confiscat o portiune de teritoriu de la invazia din 24 februarie, inclusiv portul Mariupol, oficialii ucraineni spun ca Rusia urmareste sa impuna un regim permanent. In regiunea Herson, fortele rusesti is fortifica apararea si bombardeaza zonele controlate de Ucraina. Rusia planuieste o victorie la scara larga in Ucraina pana in toamna si ar putea incerca din nou cucerirea capitalei, Kiev, potrivit sursei independente de stiri Meduza.