In patru regiuni din Ucraina, aflate sub controlul fortelor ruse, au inceput azi referendumurile privind anexarea la Rusia. Votul in provinciile Luhansk, Donetk, Herson si Zaporojie, care reprezinta aproximativ 15 la suta din teritoriul ucrainean se va desfasura pana marti, cand urmeaza sa fie deschise sectii de votare. Kremlinul a anuntat ca incercarile Ucrainei de a recupera aceste teritorii dupa anexare vor fi considerate atacuri impotriva Rusiei.

Publicat:23.09.2022, 08:25

In patru zone din Ucraina, Lugansk, Donetk, Herson si Zaporojie, ocupate de Rusia in urma invaziei din februarie, astazi au inceput referendumuri pentru aderarea la Rusia, considerate de Occident o provocare care ar putea duce la escaladarea brusca a razboiului. Presa rusa a informat ca oficialii electorali vor merge din usa in usa cu urne mobile, pana luni. 

„Lucram cate doi pe sector. Unul tine urna mobila, iar altul propune completarea buletinului de vot. Noi mergem acasa la oameni, desigur ni se deschide si le propunem sa voteze.” 

Sectiile de votare vor functiona doar in a cincea zi, pe 27 septembrie, liderii separatisti invocand motive de securitate. Sute de sectii sunt programate sa se deschida in acea zi, alegatorii putand vota si in alte regiuni decat cele in care locuiesc. In discutiile cu jurnalistii rusi, bastinasii spun ca vor merge la referendum si vor vota pentru alipirea la Rusia. 

„Pentru ca sunt pentru Rusia, pentru noi, pentru Donbass.”

„Vreau un fel de intelegere, stabilitate. Vom merge la referendum.”

„Rusia este o tara puternica, viitorul este in spatele ei, puterea este in spatele ei, adevarul este in spatele ei. Prin urmare, sa fim parte a Rusiei este dorinta noastra, asteptam asta de atata timp.”

Serviciul de Securitate al Ucrainei sustine ca la Donetk intentioneaza sa implice si minori la vot. Peste 1,5 milioane de buletine de vot au fost tiparite in regiunea Donetk, pe baza numarului celor eligibili pentru a vota.   

Peste 500.000 de persoane au fost incluse in registrul electoral in regiunea Zaporojie. Comisia similara din Herson asteapta la urne 750 de mii de votanti. 

Referendumurile de forma au fost denuntate de lideri mondiali ca fiind false, iar rezultatele in favoarea Rusiei sunt considerate inevitabile. Ucraina sustine ca Rusia intentioneaza sa incadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi sa le foloseasca drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei in 2014, pe care comunitatea internationala nu a recunoscut-o. 

Prin incorporarea celor patru zone in Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militara ca fiind necesara pentru a-si apara teritoriul. Miercuri, Vladimir Putin a declarat ca Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune pentru a proteja Rusia, facand referire la armele nucleare.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.