Presedintele american Joe Biden a spus ca presedintele rus Vladimir Putin nu va avea niciodata succes in cucerirea intregii Ucraine.

Publicat:08.03.2022, 20:41

„Putin pare determinat sa continue pe calea sa criminala indiferent de costuri”, a declarat Biden la Casa Alba, citat de CNN.

„El a facut deja ca doua milioane de ucraineni sa fie refugiati. Rusia ar putea sa continue sa macine in avansul ei cu un pret oribil, insa asta este deja clar: Ucraina nu va fi niciodata o victorie pentru Putin.

Putin ar putea sa ia un oras, insa nu va reusi niciodata sa detina tara. Si daca nu raspundem astazi asaltului lui Putin asupra pacii si stabilitatii globale, costul libertatii si cel pentru poporul american va fi chiar mai mare maine”, a spus acesta.

Biden a felicitat poporul ucrainean pentru rezistenta in fata razboiului.

„Au inspirat lumea cu bravura, patriotismul si determinarea lor sfidatoare de a trai liberi. Razboiul lui Putin a provocat suferinte enorme si pierderi omenesti nenecesare in randul femeilor, copiilor, tuturor din Ucraina – atat Ucrainei si, as putea spune, si rusilor”, a mai adaugat presedintele SUA.

Declaratiile liderului de la Casa Alba au fost facute intr-un discurs in care a anuntat un embargo asupra importurilor americane de petrol si gaze rusesti pentru a ''da o noua lovitura puternica'' presedintelui Vladimir Putin.

El a cerut, de asemenea, Congresului sa adopte un plan de ajutor umanitar si militar de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Vom continua sa sprijinim poporul ucrainean curajos care lupta pentru tara sa'', a spus el.

Sprijinul pentru Ucraina, invadata de fortele ruse la 24 februarie, se bucura de o unanimitate politica rara in Congresul american, oficialii alesi de ambele parti cerandu-i presedintelui Joe Biden sa creasca presiunea asupra Moscovei.

Sursa: