Kremlinul se indoieste de neutralitatea Moldovei si sustine ca, de fapt, tara noastra s-ar fi aliniat sanctiunilor occidentale contra Rusiei. Declaratiile au fost facute de purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, care spune ca deciziile luate de Chisinau ingrijoreaza autoritatile de la Moscova.

Publicat:19.05.2022, 18:09

Puratorul de cuvant al Ministerului de Externe de la Moscova a declarat ca autoritatile de la Kremlin sunt sceptice privind statulul de tara neutra a Republicii Moldova in contextul actiunilor si declaratiilor oficialilor de la Chisinau.

Maria ZAHAROVA, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: “Actiunile mentionate, precum si alte demersuri si declaratii ale Chisinaului, pun la indoiala angajamentul real al conducerii tarii fata de statutul neutru al Republicii, respectarea drepturilor si intereselor locuitorilor acesteia, parteneriatul pragmatic si reciproc avantajos cu Rusia. Stiu ca Chisinaul este sensibil la declaratiile noastre. Nu suntem mai putin sensibili la actiunile lor.”

Maria Zaharova a mai declarat ca Moldova ar aplica sanctiuni Rusiei, sustinand asfel deciziile occidentale.

Maria ZAHAROVA, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: “ In ciuda faptului ca autoritatile moldovenesti nu au anuntat acest lucru, diverse structuri ale tarii aplica efectiv sanctiuni occidentale anti-ruse in sectorul bancar si in domeniul reexportului de marfuri rusesti.”

Autoritatile de la Moscova s-au aratat deranjate si de protestele anti razboi care au loc in fata Ambsadei Federatiei Ruse de la Chisinau. Zharova sustine ca aceste proteste impiedica activitatea misiunii diplomatice.

Maria ZAHAROVA, PURTATORUL DE CUVANT AL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE: “ Cu complicitatea autoritatilor moldovenesti, in apropierea Ambasadei Rusiei la Chisinau se desfasoara de aproape doua luni actiuni zilnice antiruse, care impiedica activitatea misiunii diplomatice. Recenta interdictie scandaloasa din Republica, privind „Panglica Sfantul Gheorghe”, a avut o larga rezonanta negativa atat in ​​Rusia, cat si in Moldova.”

Zaharova a indemnat autoritatile de la noi sa se abtina de la actiuni si declaratii care ar afecta relatia cu Rusia. Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la noi ne-a spus ca va reveni cu o reactie.