La 10 luni de razboi cancelariile occidentale si analistii cauta raspuns la intrebarea: ce fel de pace este posibila in Ucraina? Mai nou, incepe sa fie vehiculata o analogie cu razboiul din Peninsula Coreeana. Acesta nu s-a incheiat oficial nici azi, fiind inghetat de armistitiul din 1953, care a dus la incetarea luptelor fara semnarea vreunui tratat formal de pace.
Posibilitatea ca un armistitiu similar celui coreean ar putea fi o cale catre sfarsitul ostilitatilor din Ucraina se bazeaza pe trei idei, scrie Financial Times, care citeaza o teorie a lui Sir Lawrence Freedman, profesor emerit de studii ale razboiului de la King College din Londra, care a analizat campania de opt luni a agresiunii Rusiei. In primul rand, nici Rusia, nici Ucraina nu sunt in masura sa obtina victoria totala. In al doilea rand, pozitiile politice ale celor doua tari sunt prea diferite pentru a face posibil un acord de pace. In al treilea rand, ambele tari sufera pierderi grave care ar putea face ca ideea incetarii focului sa devina de interes. Este adevarat ca Moscova inca vorbeste despre victorie, Putin se compara cu Petru cel Mare, tarul care a castigat Marele Razboi al Nordului dupa 21 de ani de lupta cu Suedia.
Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: ”El a intors (n.red-teritorii). Da, asa si este a intors si a intarit, iata ce a facut. Din cate se pare si noi suntem datori sa intoarcem si sa intarim.”
Realitatea e insa ca Putin a esuat deja in Ucraina, dupa ce trupele sale au fost respinse din Kiev, Harikov si Herson iar daca Rusia pierde Putin trebuie sa dea socoteala cetatenilor tarii sale si atunci el are nevoie ca razboiul sa continue, crede unul dintre cei mai mari experti in razboi din lume.
Lawrence FREEDMAN, PROFESOR IN STUDIUL RAZBOIULUI: ”Putin nu poate accepta un acord de pace prin care ar recunoaste infrangerea si ar impune ca fortele sale sa se retraga. Pentru ca el nu poate sa recunoasca si faptul ca ar urma sa dea socoteala pentru asta il face sa continue cat mai mult posibil.”
Desi subliniaza ca exista diferente importante intre razboaiele din Coreea si Ucraina, expertul crede ca armistitiul coreean poate fi luat in calcul ca o posibilitate de „oprire a luptei, prin separarea fortelor” – fara un acord de pace complet. Fara castiguri teritoriale sau revendicari politice. Potrivit analistului, este putin probabil ca Putin sa anunte incetarea razboiului, dar el ar putea fi capabil sa accepte oprirea luptei, gest pe care sa-l prezinte ca pe unul de bunavointa. De ce ar trebui sa accepte ucrainenii? Ca si rusii, ei continua sa sufere pierderi grele. De asemenea, trebuie sa suporte iarna grea din cauza atacurilor asupra infrastructurii ucrainene energetice. O incetare a focului ar permite reconstructia tarii. Motivatia politica si morala pentru ca ucrainenii sa continue sa lupte este insa puternica. Presedintele Volodimir Zelenski a promis ca va elibera fiecare centimetru din teritoriul ocupat, inclusiv Crimeea, care a fost anexata de Rusia in 2014.
Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Trebuie sa repunem drapelul ucrainean in toate orasele si comunitatile din Ucraina.”
Dupa atrocitatile comise de rusi, pentru ucraineni, principalul obstacol este lipsa totala de incredere in intentiile rusesti. Exista, o teama justificata ca Rusia ar folosi pur si simplu o incetare a focului pentru a se reinarma inainte de a ataca din nou Ucraina.