Sute de lituanieni au donat bani pentru a cumpara o drona militara avansata pentru Ucraina in razboiul sau impotriva Rusiei, intr-o demonstratie de solidaritate cu o tara aflata anterior sub conducerea Moscovei, relateaza Reuters.

Ultimul update: 29.05.2022, 08:04 Publicat:29.05.2022, 08:05

Aproximativ 4,4 milioane de euro (4,1 milioane de dolari) au fost stransi in doar trei zile - din cele 5 milioane de euro necesare - in mare parte in sume mici, potrivit Laisves TV, un post TV care a lansat apelul.

"Inainte de inceperea acestui razboi, niciunul dintre noi nu credea ca vom cumpara arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie facut ceva pentru ca lumea sa se imbunatateasca", a spus Agne Belickaite, 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat ce strangerea de fonduri a fost lansata miercuri.

"Donez pentru a cumpararea armelor pentru Ucraina de ceva vreme. Si o voi face pana la victorie", a declarat ea pentru Reuters, adaugand ca este motivata partial de temerile ca Rusia ar putea ataca Lituania.

Dronele s-audovedit eficiente in ultimii ani impotriva fortelor ruse si a aliatilor acestora in conflictele din Siria si Libia, iar achizitia ei este orchestrata de Ministerul Apararii al Lituaniei, care a declarat pentru Reuters ca intentioneaza sa trimita o scrisoare de intentie Turciei pentru a cumpara drona.

In ultimii ani, Ucraina a cumparat peste 20 de drone Bayraktar de la compania turca Baykar si a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la inceputul lunii martie.

"Acesta este primul caz din istorie cand oamenii obisnuiti strang bani pentru a cumpara ceva ca un Bayraktar. Este fara precedent, este incredibil", a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei in Lituania, pentru Laisves TV.

„In timp ce guvernele celor mai mari tari ale lumii delibereaza la nesfarsit... societatea lituaniana pur si simplu se aduna si, stiti, este pe cale sa stranga fonduri 5 milioane de euro si sa cumpere drona – ceea ce este un mesaj impresionant pentru lume”, a spus Belickaite.

Sursa: