Fortele rusesti isi concentreaza atacurile asupra orasului Avdiivka si au intensificat bombardamentele in sudul orasului Herson. Ministerul Apararii de la Moscova sustine ca fortele ruse au dejucat mai multe incercari ale fortelor ucrainene de a traversa raul Nipru in regiunea de sud Herson, dar si ca apararea antiaeriana a doborat rachete ucrainene care tinteau Crimeea, scrie hotnews.ro.

Publicat:23.10.2023, 08:49

UPDATE 13:19 Kremlinul a reiterat luni ca Rusia nu are nicio legatura cu daunele provocate la conducta de gaz intre Finlanda si Estonia, cunoscuta sub numele de Balticconnector, potrivit Reuters.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, de asemenea, in cadrul unui briefing, ca amenintarile la adresa Rusiei sunt inacceptabile, atunci cand a fost intrebat despre declaratiile presedintelui Letoniei cu privire la posibila responsabilitate a Moscovei pentru avarie.

Presedintele leton Edgars Rinkevics a declarat joia trecuta, intr-un interviu acordat emisiunii „Today's Question" de la LTV, ca NATO ar trebui sa opteze pentru inchiderea Marii Baltice pentru nave, daca se dovedeste ca Rusia este responsabila pentru avarierea gazoductului Balticconnector.

Estonia, Letonia si Finlanda sunt toate membre ale aliantei militare NATO.

UPDATE 12:27 Conflictul din Orientul Mijlociu nu trebuie sa slabeasca sprijinul UE pentru Ucraina, a declarat ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis, potrivit The Guardian.In drum spre un summit al ministrilor afacerilor externe de la Luxemburg, Gabrielius Landsbergis si-a exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca atentia este indepartata de Ucraina din cauza conflictului din Israel si Gaza.

„Ma astept cu adevarat sa fim un partener vizibil si important in rezolvarea crizei din Israel si Palestina, deoarece este vorba, de asemenea, despre securitatea noastra si despre principiile pentru care luptam in Ucraina, despre statul de drept si alte lucruri de acest gen. Nu putem uita, nu ne putem lua ochii de la Ucraina... Asistam la reluarea ofensivei Rusiei, iar acest lucru ne aminteste ca rusii asteapta situatii ca aceasta, in care ne este atrasa atentia in alta parte, pentru ca ei sa isi reinnoiasca atacurile”, a declarat Landsbergis.

UPDATE 12:00 Jurnalistei ruso-americane Alsu Kurmasheva i s-a prelungit luni arestul preventiv pana pe 5 decembrie, potrivit unui reporter Reuters aflat in instanta, intr-un dosar in care este acuzata de incalcarea legii rusesti privind agentii straini.

UPDATE 10:55 Resturi de la o drona doborata in atacul rusesc din timpul noptii au avariat un depozit din portul Odesa de la Marea Neagra, au declarat luni oficiali ucraineni, citati de Reuters.

Regiunile Herson, in sud, Donetk, in est, si Sumi, in nord-est, au fost, de asemenea, vizate in atac, a precizat Ministerul ucrainean de Interne.

Oficialii ucraineni au laudat sistemele de aparare aeriana furnizate de Occident.

„Armele occidentale si-au dovedit si continua sa isi dovedeasca eficienta pe campul de lupta", a scris Mykola Oleshchuk, comandantul fortelor aeriene, pe canalul de Telegram.

Biroul presedintelui Volodimir Zelenski a declarat ca bombardamentele rusesti au lovit duminica seara o centrala termica din regiunea Donetk. Ministerul ucrainean de Interne a declarat ca a avut loc un incendiu de proportii.

DTEK, cea mai mare companie energetica privata din Ucraina, a raportat ca una dintre centralele sale termice a fost bombardata de Rusia, dar nu a oferit alte detalii.

UPDATE 10:33 Fortele rusesti au atacat o centrala termica operata de cea mai mare companie energetica privata din Rusia, DTEK, duminica seara, provocand pagube semnificative, a anuntat compania, conform The Kyiv Indepdent.

Compania nu a raportat nicio victima. Lucrarile de reparatii au inceput dupa ce atacul s-a incheiat, a precizat DTEK.

Compania nu a dezvaluit amploarea pagubelor provocate si nici unde se afla centrala electrica, probabil din motive de securitate.

Pe 2 octombrie, Rusia a atacat depozitele DTEK din regiunea Dnipropetrovsk, provocand daune la cabluri, transformatoare si alte echipamente electrice.

Rusia a atacat in mod repetat infrastructura critica din Ucraina de la inceputul lunii octombrie 2022, ucigand zeci de persoane si provocand intreruperi masive de energie electrica in intreaga tara.

UPDATE 08:55 Moscova trimite mai multe trupe in zona Avdiivka, in pofida dificultatilor majore cu atacurile mecanizate, potirvit analizei facute de Institutul pentru Studiul Razboiului.

UPDATE 08:23 Uniunea Europeana ia in considerare extinderea plafonului de urgenta al pretului gazelor naturale, care a intrat in vigoare in februarie, pe fondul temerilor ca conflictul din Orientul Mijlociu si sabotarea unei conducte din Marea Baltica ar putea creste preturile din nou in aceasta iarna, scrie Financial Times, citat de News.ro

UPDATE 08:16 Sistemele de aparare ale Ucrainei au distrus toate rachetele si dronele lansate de Rusia in cursul noptii, a declarat luni dimineata fortele aeriene ucrainene, potrivit Reuters.

Fortele Aeriene au anuntat pe canalul de Telegram ca un total de 14 drone de atac, inclusiv 13 drone Shahed de fabricatie iraniana si o drona nespecificata, precum si o racheta de croaziera au fost toate distruse.

UPDATE 08:03 Fortele ruse care au ca obiectiv sa limiteze o contraofensiva ucraineana care a inceput in urma cu patru luni au mentinut duminica o presiune necontenita asupra orasului Avdiivka si au intensificat bombardamentele in zona sudica a orasului Herson, noteaza Reuters.

UPDATE 06:44 Gazprom va furniza o cantitate suplimentara de gaze Ungariei in iarna viitoare si va oferi Chinei inca 600 de milioane de metri cubi in acest an, pe langa obligatiile contractuale, a declarat seful grupului, Alexei Miller, citat de agentia de presa rusa TASS, transmite Reuters.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.