Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a plecat din Kiev pentru putin timp. El a vizitat pozitiile de front ale armatei ucrainene in timpul unei calatorii de lucru in regiunea Harkov.

Ultimul update: 29.05.2022, 09:30 Publicat:29.05.2022, 09:21

UPDATE 18:44 Varsovia ofera Ucrainei 18 mortiere

Polonia a oferit Ucrainei 18 mortiere autopropulsate AHS Krab, a transmis, duminica, postul public de radio polonez, citand o sursa guvernamentala, in contextul in care Kievul incearca sa respinga un asalt intens al fortelor rusesti in regiunea estica Donbas, relateaza AFP.

Confruntata cu bombardamente intense in provinciile sale din est, Ucraina a facut apel la Occident sa ii ofere mai multe arme cu raza lunga de actiune pentru a putea schimba cursul razboiului, conform Agerpres.

Mortierele AHS Krab au o raza maxima de actiune de 40 de kilometri.

Agentia de Informatii Radio (IAR), care ofera stiri postului public polonez de radio, a relatat ca Polonia a instruit de asemenea circa 100 de artileristi ucraineni pentru a opera mortierele.

UPDATE 18:29

Armata ucraineana spune ca a inceput o contraofensiva impotriva fortelor ruse din sud si a sustinut progrese semnificative in directia Hersonului.

Serhii Hlan, care face parte din consiliul regiunii Herson, a declarat sambata ca fortele ucrainene „au continuat operatiunile ofensive si au impins inamicul inapoi cu 9 kilometri in districtul Beryslav”.

Hlan a mai sustinut ca unitatile ucrainene „au spart gruparea inamicului in doua parti si de fapt au incercuit gruparea inamicului din Davidiv Brid”, conform CNN.

UPDATE 17:51 Aproximativ 400 de masini care transportau evacuati din sudul Ucrainei, retinute la punctul de control rusesc

Aproximativ 400 de vehicule care transportau persoane evacuate din sudul Ucrainei au fost retinute la un punct de control rusesc din Vasylivka in ultimele doua sau trei zile, a informat duminica postul de televiziune ucrainean Suspilne, citat de CNN.

UPDATE 17:11 Zelenski a plecat din Kiev, pentru a merge la Harkov, unde a decorat soldati

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a plecat din Kiev pentru putin timp. El a vizitat pozitiile de front ale armatei ucrainene in timpul unei calatorii de lucru in regiunea Harkov.

Administratia Prezidentiala din Ucraina transmite ca presedintele a  decorat unii militari si le-a oferit cadouri.

“Vreau sa va multumesc fiecaruia dintre voi pentru serviciile oferite. Va riscati viata pentru noi toti si pentru statul nostru. Va multumim ca ati aparat independenta Ucrainei. Aveti grija de voi!” a spus presedintele.

UPDATE 16:13 Situatia la Lisiceansk se ”agraveaza puternic”

Batalia in vederea obtinerii controlului asupra Donetkului facea duminica ravagii in estul Ucrainei, unde forte ruse strang latul in jurul oraselor Sievierodonetk - bombardat neincetat - si Lisiceansk, relateaza AFP.

Situatia la Lisiceansk s-a ”agravat puternic”, anunta intr-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai.

”Un obuz rusesc a cazut pe un imobil locuit. O fata a murit pe loc, iar alte patru persoane au fost spitalizate”, anunta el, citat de News.ro.

Cu o zi inainte, sambata, situatia a fost de asemenea ”dificila” in acest oras, potrivit lui Gaidai.

Un cinematograf a fost distrus, iar alte 22 de imobile au fost avarate, anunta guvernatorul.

UPDATE 16:06 Rusia sustine ca a ucis 300 de soldati ucraineni in ultimele 24 de ore

Ministerul Apararii al Rusiei spune ca rachetele sale au distrus un arsenal mare de arme ale armatei ucrainene in Kryvyi Rih - orasul natal al presedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.

Purtatorul de cuvant al ministerului, Igor Konasenkov, sustine ca in ultimele 24 de ore au fost ucisi peste 300 de „nationalisti”, adica soldati ucraineni.

„In total, in urma atacurilor aeriene ruse, au fost ucisi peste 300 de nationalisti si pana la 50 de unitati de echipamente militare si speciale ale fortelor armate ale Ucrainei”, a spus acesta, citat de BBC.

UPDATE 15:34 Lituanienii au strans cele 5 milioane de euro necesare pentru a cumpara o drona pentru Ucraina

Lituanienii au colectat peste 5 milioane de euro in cursul unei chete publice destinate cumpararii unei drone militare pentru Ucraina, in sprijinul acestei tari care se apara impotriva invaziei ruse, relateaza AFP.

Banii necesari achizitionarii unei drone turcesti Bayraktar TB2 au fost stransi in trei zile si jumatate in cursul unei colecte de fonduri incheiate sambata seara tarziu, in aceasta tara baltica cu 2,8 milioane de locuitori, conform Agerpres.

“Este probabil pentru prima oara in istorie cand cetatenii unui stat pot cumpara si dona astfel de arme grele unui alt stat”, a declarat unul dintre organizatori Andrius Tapinas, fondator al canalului local de televiziune online Laisves TV, aflat la originea acestei initiative.

UPDATE 15:33 Un baiat de 6 ani, care si-a pierdut familia in razboi, i-a trimis o scrisoare lui Boris Johnson

Elijah, in varsta de sase ani, care si-a pierdut familia in Mariupol, a scris o scrisoare deschisa catre premierul Boris Johnson. In scrisoare, baiatul a spus ca vrea ca „fiecare copil sa fie liber de razboi” si a multumit Regatului Unit pentru sprijinul acordat.

„Vreau sa inceteze razboiul. Vreau sa opresc moartea oamenilor. Si vreau sa joc fotbal la Mariupol. Vreau ca fiecare copil sa fie liber de razboi. Salutari calde tuturor copiilor din Regatul Unit. Va multumim pentru sprijin. Vom castiga! Am o pisica pe nume Frosya. Va trimit un steagul Ucrainei pe care l-am desenat”, a scris el.

Scrisoarea a fost publicata pe Twitter de ambasadorul Marii Britanii in Ucraina, Melinda Simmons.

UPDATE 14:07 Oficial estoniai: Scholz si Macron nu ar trebui sa discute cu Putin, ci sa mearga in Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emmanuel Macron nu ar trebui sa discute cu dictatorul rus Vladimir Putin, ci sa mearga in Ucraina si sa o ajute sa castige razboiul cu Rusia, a declarat presedintele Comisiei pentru afaceri internationale din parlamentul estonian Marko Mihkelson.

“Este de necrezut cum actualii lideri ai Frantei si Germaniei, fara sa vrea, pregatesc terenul unei noi agresiuni rusesti. O discutie telefonica de 80 de minute intre Macron si Scholz cu Putin ne obliga inevitabil sa-l parafrazam pe Macron insusi - nu este asta o moarte cerebrala?”, se intreaba liderul parlamentar estonian, referindu-se la celebra afirmatie a presedintelui francez ca NATO ar fi ”in moarte cerebrala”.

UPDATE 13:56 

Ministrul rus al Apararii a declarat ca rachetele au distrus un arsenal al armatei ucrainene din Krivii Rih, orasul natal al presedintelui Volodimir Zelenski, potrivit agentiei de propaganda rusa TASS.

Ministrul Apararii a mai spus ca sistemele rusesti de aparare antiaeriana au doborat un avion de lupta ucrainean SU-25 in Dnipro.

UPDATE 13:18 Germania a livrat putine arme Ucrainei in ultimele doua luni, in pofida angajamentului guvernului

Germania a livrat putine arme Ucrainei in ultimele doua luni, in pofida angajamentului guvernului cancelarului Olaf Scholz de a-i oferi sprijin militar, potrivit ziarului Die Welt, citat duminica de agentia de presa EFE.

Intre 30 martie si 26 mai, nu au existat decat doua transporturi dinspre Berlin, unul cu piese de schimb pentru mitraliere si altul cu mine antitanc, conform documentelor executivului de la Kiev, la care ziarul german sustine ca a avut acces.

Din partea Ucrainei au existat critici cu privire la presupusa lipsa de sprijin din partea Germaniei, intrucat, potrivit guvernului presedintelui Volodimir Zelenski, fortele armate ucrainene au primit pana acum doar o mica parte din materialele promise si nu intotdeauna in stare buna.

UPDATE 13:04 

Ocupantii rusi au transformat un supermarket dintr-un cartier din Mariupol, oras-port la Marea Azov, in regiunea Donetk, intr-un fel de groapa de gunoi pentru cadaver.

UPDATE 12:37 Soldatii rusi au bombardat orasul Nikolaev

Soldatii rusi au bombardat orasul Nikolaev duminica dimineata. Potrivit Nexta, ar exista victime, insa numarul nu este cunoscut deocamdata.

UPDATE 10:17 Rusia va distribui pasapoarte rusesti in regiunea Zaporojie

Rusia va trimite echipe mobile ale Ministerului de Interne in Zaporojie pentru a distribui pasapoarte rusesti, a declarat pentru TASS, presa de propaganda rusa, un membru al asa-numitului „consiliu principal al administratiei militaro-civile din regiunea Zaporojie”, potrivit Ukrainskaia Pravda.

UPDATE 09:53 

„Pe 25 mai, un oficial rus din Ministerul Apararii, Andrei Rudenko, a spus ca Rusia este pregatita sa ofere coridoare umanitare pentru navele care transporta alimente pe Marea Neagra in schimbul ridicarii sanctiunilor.

De asemenea, ministerul a cerut Ucrainei deminarea zonei din jurul portului Odesa pentru a permite trecerea vaselor.

Rusia a demonstrat ca este pregatita sa foloseasca siguranta alimentara in propriul scop politic apoi sa se prezinte ca actor rezonabil si sa invinovateasca Occidentul pentru orice fel de esec”, a transmis Ministerul britanic al Apararii.

UPDATE 09:32 Peste 680 de copii au fost ucisi sau raniti in Ucraina

Peste 680 de copii au fost ucisi sau raniti in Ucraina, potrivit unei declaratii a guvernului, scrie The Guardian.

242 de copii au murit, in timp de 440 sunt raniti.

UPDATE 09:30 Primarul din Mariupol: Orasul este amenintat de aparitia unor focare de boli infectioase

Primarul din Mariupol sustine ca orasul este amenintat de aparitia unor focare de boli infectioase in aceasta vara. Cei peste 100.000 de oameni ramasi in localitate se afla in pericol.

„Sistemul de canalizare si serviciul de colectare a gunoiului nu functioneaza, iar conditiile meteorologice se inrautatesc, vine vara si temperatura creste. Medicii nostri spun ca exista o amenintare de izbucnire a unor focare de boli infectioase in aceasta vara, inclusiv dizenterie si ciuma, printre altele. Aceste boli ar putea lua viata a mii de locuitori din Mariupol”, a spus primarul.

UPDATE 09:28 Zelenski: Rusia ar trebui, in sfarsit, sa fie recunoscuta oficial ca stat terorist

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ca Rusia ar trebui sa fie declarata “stat terorist”, asa cum demonstreaza “realitatea de zi cu zi” in tara sa de la invazia rusa.

“Din nou si din nou, voi reaminti lumii ca Rusia ar trebui, in sfarsit, sa fie recunoscuta oficial ca stat terorist, stat sponsor al terorismului. Aceasta pur si simplu corespunde realitatii. Ar fi corect si aceasta reflecta realitatea zilnica pe care ocupantii au creat-o in Ucraina si vor sa o duca mai departe in Europa. Si acest lucru trebuie stabilit legal”, a afirmat Zelenski in discursul sau cotidian, difuzat tarziu noaptea.

UPDATE 08:57 Patron, cainele genist din Ucraina, a fost premiat la Festivalul de la Cannes

Celebrul catel ucrainean Patron a fost premiat la Festivalul de la Cannes 2022 pentru munca sa in timpul razboiului.

UPDATE 08:56 

Fortele armate ale Ucrainei au acuzat autoritatile rusesti din Crimeea ca au ordonat spitalelor sa refuze pacientii civili pentru a tine libere paturile pentru soldatii rusi.

UPDATE 08:56 Un agent FSB sustine ca Vladimir Putin mai are trei ani de trait

Vladimir Putin ar fi fost avertizat ca mai are doar trei ani de trait, in timp ce rusii devin din ce in ce mai ingrijorati cu privire la starea lui de sanatate.

UPDATE 08:10 Luptele pentru Severodonetk continua

Luptele pentru Severodonetk continua, fortele ruse efectuand operatiuni de asalt, a declarat Statul Major al Fortelor Armate ale Ucrainei.

„Cu ajutorul artileriei, fortele ruse au efectuat operatiuni de asalt in zona orasului Severodonetk”, a declarat Statul Major General intr-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 07:48 Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, declaratii despre folosirea armelor nucleare de catre tara sa

Ambasadorul Rusiei in Marea Britanie, Andrei Kelin, a declarat pentru BBC ca nu crede ca tara sa va folosi arme nucleare tactice in razboiul impotriva Ucrainei.

Andrei Kelin a spus ca, in conformitate cu regulile militare rusesti, astfel de arme nu sunt folosite in conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, in special atunci cand existenta statului este amenintata.

“Nu are nimic de-a face cu operatiunea actuala”, a spus el duminica dimineata.

UPDATE 07:15 Cand va exista un referendum in regiunea Herson pentru aderarea oficiala la Rusia

Seful adjunct al administratiei desemnate de Rusia in Herson spune ca in regiune nu se va tine un referendum pentru aderarea oficiala la Rusia pana cand luptele nu vor inceta in aceasta zona, dar si in Odesa si Nikolaev.

Kirill Stremousov a spus pentru Reuters ca momentan nu „exista discutii despre un referendum”.

„Vom anunta mai tarziu, cand un vot sau un plebiscit va avea loc, insa nu va fi astazi si nu va fi maine pentru ca prima noastra sarcina este sa restabilim ordinea si sa organizam un sistem de administratie in regiunea Herson”, a spus acesta.

UPDATE 07:00 Zelenski: Teroarea a devenit singura forma de actiune a Rusiei

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata seara, intr-un nou discurs adresat natiunii, ca Rusia trebuie recunoscuta ca un stat sponsor al terorismului, care seamana teroare.

“Situatia este foarte complicata. Mai ales in acele zone din Donbas si regiunea Harkov, unde armata rusa incearca sa obtina macar un rezultat pentru ea insasi. Zonele cheie de lupta pe front sunt inca Severodonetk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna si alte orase in care este concentrata ofensiva rusa. Dar apararea noastra tine. Acolo este extrem de greu. Si sunt recunoscator tuturor celor care indura acest atac al ocupantilor. Lucram in fiecare zi pentru a ne consolida apararea. In fiecare zi ne apropiem de momentul in care armata noastra ii va depasi pe ocupanti din punct de vedere tehnologic. Desigur, multe depind de parteneri. Despre disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a apara libertatea. Si astept vesti bune despre asta deja saptamana viitoare. Astazi, armata rusa a lansat lovituri absolut fara sens, barbare in regiunea Sumi. Si pentru ce? Ucrainenii din regiunea Sumi precum si orice alta regiune a statului nostru, au inteles deja totul despre Rusia. Si nu va putea adauga nimic prin noua teroare. Si cu atat mai mult, nu va putea intimida. In urma bombardamentului rusesc de la Nikolaev astazi, o persoana a murit, sapte au fost ranite, doua - in stare grava. Obuzele au lovit o zona rezidentiala, la douazeci de metri de gradinita. Acestia sunt inamicii alesi de Federatia Rusa”, a spus Zelenski.

Sursa: