Lupte violente se dau in estul Ucrainei, unde Rusia a trimis o parte din soldatii retrasi din Herson. Seful Pentagonului afirma ca rusii se confrunta cu o lipsa semnificativa de munitie pentru artilerie, ceea ce ar putea limita operatiunile in urmatoarea perioada. „Avem destule” arme, sustine fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, iar Kremlinul spune ca nu se indoieste de succesul ofensivei sale din Ucraina​. 

Publicat:24.11.2022, 21:22

Rusia desfasoara o ofensiva proprie de-a lungul unei portiuni de front la vest de orasul Donetk, ocupat de reprezentantii sai din 2014.

Noaptea trecuta rusii au lovit cu cu munitie incendiara cu dispersie in aer pozitiile Fortelor Armate ale Ucrainei in satul Nevelskoe, langa Donetk. Munitia incendiara este un tip de munitie pentru arme de foc care contine un compus care arde rapid si provoaca incendii. In cazul de fata, atacul a fost executat cu rachete de 122mm de tip Grad, care explodeaza in aer deasupra tintei, iar compusul care arde cade pe pamant deasupra zonei de atac. Imaginile au fost surprinse dintr-o drona a rusilor, aflata in aer la ceva distanta de locul atacului. 

In alte imagini aparute pe retelele sociale zilele trecute din zona Bahmut se poate observa cum arata de la sol un astfel de atac. 

In ultimele zile fortele ruse au apelat din ce in ce mai mult la astfel de atacuri.

In regiunea Lugansk, fortele armate ucrainene avanseaza in directia Svatovo-Kremenna.

Serghei GAIDAI, SEFUL ADMINISTRATIEI MILITARE DIN LUGANSK: ”Ce tine de actiunile de aparare la Belogorovka, aparatorii nostri resping atacurile si se afla sub focul de arme. Nu le reuseste nimic fortelor ruse de ocupatie. Ce tine de directia Svatovo catre Kreminna, acolo fortele armate ale Ucrainei au succese, incet, incet inainteaza.” 

Avansul trupelor ucrainene este lent din cauza conditiilor meteo. Militarii au publicat imagini cum sunt nevoiti sa lupte in transeele pline de noroi.

Aproximativ 50 de soldati rusi au fost ucisi si pana la 50 au fost raniti dupa ce fortele ucrainene au atacat un depozit de munitii in regiunea Lugansk.

Rusia se confrunta cu o penurie semnificativa de munitie pentru artileria sa, ceea ce ar putea limita operatiunile sale in Ucraina, a declarat secretarul american al Apararii, Lloyd Austin.

Fostul presedinte rus Dmitri Medvedev, care a vizitat ieri o fabrica de rachete din regiunea Moscova, a scris pe canalul sau Telegram ca rachete sunt suficiente pentru toata lumea. 

Kremlinul spune ca nu se indoieste de succesul ofensivei sale din Ucraina​.

Dimitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: „Putem fi de acord cu zicala ca viitorul si succesul operatiunii militare speciale nu sunt puse la indoiala."

Statele Unite au anuntat ca vor furniza Ucrainei un nou ajutor militar, in valoare de circa 400 de milioane de dolari, care cuprinde arme suplimentare, munitii si echipamente de aparare antiaeriana, iar acestea vor proveni din stocurile armatei SUA. Odata cu acest nou ajutor, asistenta militara pe care Washingtonul a oferit-o Ucrainei de cand Joe Biden este presedinte al SUA ajunge la circa 19,7 miliarde de dolari.