Noua tari vor furniza Ucrainei peste 150 de tancuri Leopard, iar asta va permite tarii vecine sa formeze mai mult de noua brigazi echipate cu astfel de vehicule. Pregatirea militarilor ucraineni pentru utilizarea tancurilor Leopard este aproape finalizata. Soldatii au facut antrenamente in Germania si in Spania si spun ca a conduce aceste vehicule de lupta e ca si cum ai conduce un Mercedes.

Publicat:18.03.2023, 15:12

Tancurile Leopard sunt aproape de a-si incepe treaba pe frontul din Ucraina. Autoritatile din Germania si Spania au anuntat ca pregatirea militarilor ucraineni pentru utilizarea lor este aproape finalizata.

Antrenandu-se 12 ore pe zi, sase zile pe saptamana la o baza militara germana, trupele ucrainene au invatat cum sa stapaneasca cat mai repede tancurile Leopard, Kievul sperand ca vor schimba cursul razboiului.

Inainte de urca in tanc militarii ucraineni se antreneaza cu un simulator. 

„In acest fel noi nu stricam masinile si puteti vedea ca este mai mult spatiu. Le aratam o data, dupa care verificam impreuna, dupa care incearca singuri, ca la scoala”.

In Polonia, ucrainenii sunt instruiti de soldati canadieni. 

„-Cum e pentru tine sa stii ca cineva din oamenii pe care ii antrenezi acum, ar putea fi ucis pe campul de lupta?

-Este o intrebare foarte grea. Noi ne asteptam sa fie cateva victime. Acest tanc nu este invincibil. Este unul dintre cele mai bune din lume, dar orice fel de echipament poate fi distrus”.

„Ce vreti sa faca acest tanc in Ucraina?

-Sa ucida inamicul. Sa-l nimiceasca”.

Soldatii ucraineni au fost instruiti intr-un timp rapid, in 5 saptamani in loc de 3 luni, cat ar fi trebuit.

„Familiile noastre ne asteapta sa ne intoarcem acasa cu aceste tancuri noi cat mai curand posibil”.

Tarile NATO urmeaza sa transfere peste 150 de tancuri Leopard in Ucraina. Primele 4 promise de Polonia au ajuns deja si urmeaza si fie trimise inca 10. Germania va furniza Ucrainei 18 exemplare din varianta mai avansata Leopard 2A6. De asemenea sunt asteptate tancurile franceze si cele americane.