Ofensiva Rusiei in regiunea Donbas din estul Ucrainei "si-a pierdut avantul si este mult intarziata", a afirmat duminica dimineata serviciul de informatii militare al Regatului Unit, transmite Reuters.

Publicat:15.05.2022, 09:59

"In conditiile actuale, este putin probabil ca Rusia sa-si accelereze semnificativ ritmul de avansare in urmatoarele 30 de zile", a adaugat serviciul de informatii al armatei britanice in buletinul sau regulat asupra situatiei din Ucraina publicat pe Twitter.

Armata rusa, ce are angajate in Ucraina mai putin de 100 de grupuri tactice la nivel de batalion (fiecare unitate de acest fel avand, conform diferitelor surse, intre 700 si 1000 de militari), isi suplimenteaza fortele pentru a incerca sa ocupe complet provinciile Donetk si Lugansk.

In acest timp trupele ucrainene incearca sa le respinga pe cele ruse, sa izoleze unitatile acestora si sa perturbe cu atacuri de artilerie ruta de aprovizionare a armatei ruse.

Frontierele naturale create de raul Donet complica operatiunile ambelor tabere. Acest rau serpuit formeaza mlastini si campuri inundate.

Rusii au incercat fara succes si cu pretul unor pierderi grele sa amplaseze mai multe pontoane pentru a traversa raul in vederea incercuirii trupelor ucrainene.

Imagini din satelit arata cel putin trei astfel de pontoane distruse saptamana trecuta de trupele ucrainene si de asemenea tancuri si alte vehicule militare ruse distruse acolo. Avand in vedere situatia de pe teren, putini se asteapta la vreun progres spectaculos a vreuneia dintre tabere in lunile urmatoare si un razboi de uzura pare mai probabil.

Rusii ar fi lansat alte 9 atacuri in estul Ucrainei, potrivit Kyiv Independent. In acelasi timp, grupul operational tactic ”East” a precizat pe Facebook ca fortele ucrainene au distrus un depozit in care se aflau nu mai putin de 80 de soldati rusi, 3 tancuri, 2 transportoare blindate, sisteme de artilerie si alte trei echipamente militare.

Sambata seara, presedintele Volodimir Zelenski declara ca situatia din Donbas ramane foarte dificila, in conditiile in care trupele rusesti tot incearca sa obtina o cat de mica victorie.

Sursa: