Mai multe mari companii ale lumii au anuntat ca nu vor mai furniza produse pe piata rusa si ca isi inceteaza productia in aceasta tara. Printre companiile care renunta la piata ruseasca dupa ce Putin a initiat un razboi de agresiune impotriva Ucrainei se numara BMW, Ford si Apple. Anterior, Audi si General Motors au facut anunturi similare.

Publicat:02.03.2022, 08:06

„Suntem profund ingrijorati cu privire la invazia ruseasca a Ucrainei si suntem alaturi de toti oamenii care sufera din aceasta cauza si ca urmare a violentele. Sustinem toate eforturile umanitare de furnizare de ajutor in aceasta criza a refugiatilor si facem tot ce putem pentru a sprijini echipele noastre din regiune.

Am hotarat un numar de actiuni ca raspuns la invazie. Am intrerupt toate vanzarile de produse in Rusia. Saptamana trecuta, am oprit toate exporturile in tara. Apple Pay si alte servicii au fost limitate in Rusia. RT si Sputnik nu mai sunt disponibile pe App Store in afara Rusiei.

Am oprit inclusiv functiile de urmarire a traficului si incidentelor pe Apple Mapps in Ucraina, ca masura de siguranta si de precautie pentru cetatenii ucraineni.

Vom evalua situatia si suntem intr-o comunicare constanta cu guvernele afectate de actiunile pe care le facem. Ne alaturam tuturor celor care cer sa se ajunga la pace”, a transmis Apple.

De asemenea, si Ford isi suspenda operatiunile in Rusia, cu efect imediat, a anuntat marti compania, potrivit CNN. Producatorul auto detine o participatie de 50% in Ford Sollers, o societate mixta intre producatorul auto american si compania rusa Sollers.

Ford a anuntat, in plus, si ca va dona 100.000 de dolari catre Global Giving Ukraine Relief Fond, pentru toti ucrainenii si familiile ucrainene care au fost fortati sa plece din casele lor ca urmare a agresiunii rusesti.

„Avand in vedere situatia, am informat astazi partenerii nostri JV ca ne suspendam operatiunile in Rusia, cu efect imediat, pana la o noua notificare”, au spus reprezentantii Ford in declaratia lor.

Producatorul auto german BMW a anuntat, de asemenea, marti, ca opreste exporturile in Rusia dar si ca isi interupe productia in aceasta tara, conform Reuters.

„Avand in vedere actuala situatie geopolitica, sistam productia locala in Rusia si exporturile pe piata rusa”, a anuntat BMW.

Saptamana trecuta, si companiile auto Audi si General Motors au anuntat ca nu vor mai livra pe piata rusa.

Sursa: