Franta ar trebui sa nu mai livreze tunuri de tip Caesar Ucrainei, pentru ca „nu poate ajuta Ucraina (...) in detrimentul propriei securitati”, considera sefa grupului deputatilor din cadrul Rassemblement nationale (RN, extrema dreapta) Marine Le Pen, in contextul in care Kievul a primit de la Paris 18 tunuri de acest tip, iar alte sase ar putea fi livrate in curand, relateaza AFP, potrivit News.ro.

Publicat:24.11.2022, 18:56

Intrebata de postul CNews daca Parisul ar trebui sa opreasca livrarea tunurilor de tip Caesar Kievului, Le Pen - considerata de multi ca fiind o apropiata a Kremlinului - a raspuns ca „da, asa cred”.

Franta a trimis Ucrainei 18 tunuri de artilerie autopropulsate de tip Caesar cu o raza de actiune de 40 de kilometri, si urmeaza sa trimita alte sase in curand.

„Ajutarea Ucrainei pe masura mijloacelor noastre este un lucru onorabil, dar nu o putem face in detrimentul propriei noastre securitati, a securitataii propriului nostru popor”, a subliniat sefa extremei drepte franceze.

„Tot materialul (militar) pe care-l transferam azi in Ucraina este material care lipseste Frantei”, iar „livrarea de material (militar) greu, de care armatele noastre au nevoie, inseamna sa le slabim si sa ne asumnam un risc in securitatea noastra interna”, considera ea.

Ea se declara insa in favoarea „transferului know-how-ului, unor formari, unui material de protectie, veste antiglont” catre armata ucraineana.

Marine Le Pen este de parere ca „noi nu avem capacitatea, azi, se pare, de a purta (un razboi) la inaltimea eficientei armatei noastre, a know-how-ului ei, a capacitatilor ei umane”.

Sursa: