Jurnalistul Armin Coerper de la postul public german ZDF, care conduce biroul canalului din Moscova, a filmat un reportaj care distorsioneaza imaginea vietii in orasul Mariupol ocupat de rusi, acuza ucrainenii. Vizita corespondentului postului de televiziune german ZDF la Mariupol fara acordul Kievului a incalcat legea ucraineana, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe 2 februarie, scrie hotnews.ro

Publicat:02.02.2024, 19:59

ZDF a publicat un reportaj de la Mariupol pe 29 ianuarie, abordand viata localnicilor sub ocupatia rusa.

Ukrainska Pravda noteaza ca jurnalistul a incercat sa creeze impresia ca majoritatea locuitorilor orasului, aflat sub ocupatie rusa de aproape doi ani, sunt pro-rusi. Coerper aminteste si de reconstructia orasului, fara a sublinia ca rusii l-au distrus.

„Mariupol nu este un oras fantoma; vreau sa precizez acest lucru”, a spus Coerper, potrivit Ukrainska Pravda.

„Exista carti noi si programe noi in scoli. Lectiile de istorie, desigur, toate acestea urmeaza acum naratiunea rusa”, mai subliniaza el, potrivit Kyiv Independent.

Reportajul ZDF mai mentioneaza, potrivit Ukrainska Pravda, ca inainte de ocupatia rusa, teatrul bombardat a interzis spectacolele in limba rusa, dar „acum situatia s-a schimbat”.

Jurnalistul spune ca „orasul functioneaza, magazinele si restaurantele sunt deschise”. In plus, jurnalistul ZDF adauga: „Exista incalzire, apa calda si internet”.

„Rezistenta? Eu nu vad asa ceva", a declarat Coerper. Jurnalistul a mai mentionat ca orasul are nevoie de oameni pentru ca economia sa reia activitatea.

Ucraina se declara indignata si cere explicatii
Ambasadorul ucrainean in Germania, Oleksii Makeiev, a declarat ca impartaseste indignarea fata de povestea ZDF. El a adaugat ca povestea a provocat reactii puternic negative in randul multor experti si jurnalisti germani, inclusiv a colegilor lui Coerper de la televiziunea respectiva.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a declarat pe 2 februarie, ca Ucraina a cerut explicatii televiziunii.

„Solicitam ZDF sa ofere o explicatie oficiala. Incalcarea legilor Ucrainei poate afecta activitatea ulterioara a mass-media in Ucraina", a declarat Nikolenko pe platforma de socializare X.

Nikolenko a spus despre reportajul ZDF ca „denaturarea realitatii nu este jurnalism”.

Cum se apara postul ZDF
Cu toate acestea, postul ZDF a remarcat ca Coerper „a ales o expresie ambigua „orasul functioneaza”, asigurand ca „izolarea doar a acestui citat ofera doar o idee trunchiata despre impresiile reporterului”.

„In schimb, Armin Coerper descrie modul in care Rusia incearca sa creeze o impresie de normalitate si reconstructie cu resurse financiare semnificative”, se arata in material.

ZDF sustine, de asemenea, ca in reportajul lor din Ucraina, ei „nu exista indoiala” ca Mariupol era un teritoriu ocupat ilegal de Rusia si cine a fost agresorul si victima in acest razboi.

Armin Coerper, seful biroului ZDF Moscova care a vizitat Mariupolul, a spus ca el si echipa sa trebuie sa primeasca documente din Rusia pentru a avea acces in oras.

„As dori sa precizez foarte clar ca acest lucru nu inseamna ca recunoastem aceasta ocupatie de catre Rusia”, a subliniat Coerper pentru ZDFheute.

Mariupol, un oras din sud-estul Ucrainei de pe malul Marii Azov, a fost capturat de Rusia dupa un lung si sangeros asediu in primavara anului 2022, care a culminat cu batalia de la Azovstal.

Fortele ruse au comis numeroase atrocitati in timpul asediului, distrugand in mare parte orasul si ucigand mii de oameni.