Avocatul poporului, Liudmila Denisova, spune ca prizonierii de razboi ucraineni au relatat ca au fost torturati de fortele armate ruse, relateaza The Kyiv Independent.

Ultimul update: 29.05.2022, 08:13 Publicat:29.05.2022, 08:11

Potrivit lui Denisova, prizonierii ucraineni au fost tinuti in subsoluri si anexe si apoi au fost transferati intr-un centru de detentie preventiva din Donetk, apoi au fost transferati la centrele de arest preventiv Taganrog si Voronej din Rusia.

„In timpul transferului, soldatii ucraineni erau legati la ochi, purtau un sac deasupra capului, iar mainile erau legate cu franghii. Au fost torturati, amenintati cu moartea, batuti si umiliti in captivitate”, a spus Denisova.

Torturati cu electrosocuri si pastile necunoscute

Denisova descrie intr-o postare pe Facebook ca in timpul interogatoriilor, prizonierii de razboi ucraineni au fost pusi in genunchi, batuti peste degete si ranile deschise cu patul unei mitraliere, iar rusii au folosit clesti si au fost sugrumati cu bandaje.

„In plus, acestia au fost torturati cu socuri electrice, batuti cu bastonul si loviti cu piciorul”.

Militarii ucraineni au raportat ca rusii le-au administrat medicamente necunoscute cu litera „M”, dupa care au lesinat si si-au pierdut memoria.

Ocupantii i-au fortat pe soldatii ucraineni sa invete poezia „Iertati-ne, rusi nativi”, imnul federatiei ruse, istoria crearii emblemei si drapelului federatiei ruse, in caz contrar - erau torturati.

Femeile prizoniere de razboi, fortate sa aiba relatii sexuale

Femeile ucrainene prizoniere de razboi detinute in centrul de arest preventiv din Donetk au spus ca erau cel putin 17-20 dintre ele in celulele pentru 2-3 persoane. In loc de wc, era o galeata. Femeile au fost lipsite de produse de igiena si de posibilitatea de a se spala. Au fost supuse presiunii psihologice - barbati captivi ucraineni au fost batuti cu brutalitate in fata lor. Femeile captive au fost, de asemenea, fortate sa aiba relatii sexuale.

Militarii ucraineni nu au primit ingrijiri medicale vitale si nu li s-a dat apa. „Era doar 1,5 litri pentru 30-40 de persoane, hrana limitata - dieta zilnica consta dintr-o bucata de paine si untura”, a mai scris Denisova.

Sursa: