Centrul pentru Jurnalism de Investigatie „MediaHub" atrage atentia asupra aparitiei pe retelele de socializare din Kargazstan a unor anunturi ale gruparii de mercenari Wagner prin care se cauta recruti pentru razboiul din Ucraina, sub pretextul ca acestia vor fi angajati de companiile private de securitate din regiunile din Rusia, relateaza Ukrainska Pravda.

Publicat:26.07.2022, 08:40

Jurnalistii de la MediaHub au publicat, pe canalul lor de YouTube, o captura foto a anuntului de recrutare postat pe canalul kg.zarplata de pe Instagram. Potrivit anuntului, persoanele sunt recrutate pentru a proteja intreprinderile industriale, promitandu-li-se ca ar putea obtine cetatenia rusa. Salariul oferit doritorilor porneste de la 100.000 de ruble pe luna. 

Aceleasi anunturi sunt plasate si pentru cetatenii din Uzbekistan.

De fapt, jurnalistii au aflat, dupa ce au sunat la „angajatori”, ca oferta implica locuri de munca pentru o perioada de 4 luni sau mai mult, pentru care se ofera o remuneratie lunara de 240.000 de ruble si cetatenia rusa, cu conditia sa indeplineasca „sarcini” in zona de razboi din Ucraina. 

Unul dintre „angajatori” a spus ca lucreaza in interesul Ministerului Apararii al Federatiei Ruse. Dar punctul de adunare indicat a fost localitatea Molkino din regiunea Krasnodar din Rusia, care este o baza si un centru de recrutare al companiei militare private Wagner, dupa cum au subliniat jurnalistii de la MediaHub. 

Ancheta arata ca sunt recrutati pentru razboi chiar si cetateni cu cazier judiciar, dar nu se ofera nicio compensatie in cazul in care vor fi raniti. 

Pe 20 iulie, publicatia rusa independenta Important Stories a publicat o investigatie care dezvaluia ca gruparea de mercenari Wagner recruteaza prizonieri rusi pentru serviciul militar in mai multe colonii penitenciare din Rusia.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: