Meta/ Facebook a eliminat o retea de aproximativ 40 de conturi de Facebook si Instagram care operau din Rusia si Ucraina si care vizau personalitati publice din Ucraina, inclusiv oficiali militari, politicieni si un jurnalist, scrie Reuters.

Publicat:28.02.2022, 08:04

Un purtator de cuvant al Twitter a declarat ca a suspendat o serie de conturi pentru incalcari si tentative de manipulare si spam. Ancheta facuta pe aceasta tema a indicat ca respectivele conturi provin din Rusia si incearca sa deturneze discursul public despre conflictul din Ucraina.

Intr-o postare facuta pe blog, Meta a atribuit tentativele de hacking unui grup cunoscut sub numele de Ghostwriter, despre care a spus ca a obtinut acces la conturile de social media ale tintelor vizate. Hackerii au incercat sa posteze videoclipuri pe YouTube de pe conturile accesate, cu imagini care infatiseaza trupele ucrainene ca fiind slabite, inclusiv un videoclip care pretindea ca ii arata soldati ucraineni iesind dintr-o padure si arborand un steag alb de capitulare.

Oficialii ucraineni rsponsabili cu securitatea cibernetica au declarat vineri ca hackerii din Belarus vizeaza adresele de e-mail private ale personalului militar ucrainean „si ale rudelor acestora ”, dand vina pe un grup cu numele de cod „UNC1151”.

Echipa de securitate a Meta a luat masuri pentru a securiza conturile vizate si a blocat domeniile de phishing folosite de hackeri. A refuzat sa ofere numele oricareia tintelor, dar a spus ca a alertat utilizatorii acolo unde a fost posibil.

Meta a spus ca a existat si o campanie de influenta care se folosea de persoane fictive, pretinzand ca reprezinta posturi de stiri independente. Aceste institutii scriau despre Occidentul ca tradeaza Ucraina si ca Ucraina este un stat esuat.

Compania a mai spus ca respectiva campanie a inregistrat un „nivel foarte scazut” de distribuiri, postari sau reactii, fara sa precizeze cat timp au fost active campaniile pe platformele sale.

Sursa: