Mobilizarea partiala anuntata de Putin acum o saptamana continua sa provoace haos si nemultumiri in Rusia. Peste 150 de persoane au fost retinute, in Daghestan unde continua protestele anti-mobilizare. In centrele de recrutare si la bazele unde au fost dislocati, proaspetii recruti se plang pe conditii proaste si lipsa de echipament de lupta. Mai mult, unii spun ca urmeaza sa fie trimisi pe front fara nicio pregatire. 

Publicat:27.09.2022, 21:11

Mobilizarea in masa, care in mai multe cazuri are loc cu incalcari, a dus la proteste in regiunile rusesti, incendierea birourilor militare de inregistrare si inrolare.

Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe protestatari.

”Noi suntem impotriva razboului.

-Dar noi suntem pentru?

-De ce ne luati atunci copiii? 

-Am fost atacati?

-Cine? Rusia a fost atacata? Asta Rusia a atacat Ucraina.” 

Peste 150 de persoane care au refuzat sa accepte decretul de mobiliare al lui Putin, au fost arestate.

Totodata numeroase inregistrari video aparute pe retelele de socializare in ultimele zile arata ca mobilizarea ordonata de Vladimir Putin miercurea trecuta se desfasoara haotic. 

”Dupa controlul medical a unor baieti, dar si din cauza ca sunt aici in autobuz barbati de peste 45 de ani, este vorba de 70 la suta din cei care sunt in aceste 3 autobuze, ni s-a spus ca o sa ne duca acasa, dar peste 3 ore ne-au urcat in autobuze si ne duc in armata a 5-a.” 

Soldatii rusi mobilizati se plang ca sunt trimisi direct pe front fara a fi pregatiti asa cum a mentionat anterior Ministrul rus al Apararii.

”Ni s-a spus oficial ca nu vor fi pregatiri inainte de ajunge pe front. Comandantul batalioului a confirmat asta. Pe 29 urmeaza sa fim trimsi in Herson.” 

”Desigur ca nimeni nu se va mai intoarce. De ce nu sunt recrutati cei care primesc salariu pentru asta ? Cei care au specialitate militara ? De ce sunt luati cei care nu au nicio pregatire ?"

Pana si jurnalistii de propaganda rusi sunt consternati de felul in care se desfasoara mobilizarea, dand vina desigur pe autoritatile locale. 

Margarita SIMONIAN, JURNALIST RUS DE PROPAGANDA: ”Comandatul suprem al armatei nu-i trimite acolo (n.r-pe razboi) nici macar pe recruti. Spunand asta credeti ca a avut in vedere ca in locul lor trebuie sa fie trimisi frizeri, femei cardiologi, oameni cu vertebre rupte, un profesor al anului din Pskov, un muzician din orchestra, sefi de teatre? El asta a avut in vedere cand a spus ca nu trimite recruti? Este evident ca e vorba despre altceva.” 

Totodata apar mai multe inregistrari video in care se vede in ce conditii mizere sunt tinuti recrutii rusi.

”Aici nu este niciun pat !"

Intr-una dintre inregistrari se vad baracile de lemn in care sunt dusi rusii pe care Putin vrea sa ii trimita pe front. 
”Iata asa noi traim. Aici este Vadic si altii. Sunt multi omuleti verzi.” 

O inregistrare video arata cum la instructaj, noilor recruti li se spune sa faca rost de absorbante si tampoane.

”Baieti, nu radeti. Cereti-le sotiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante si tampoane. Cele mai ieftine. Stiti pentru ce sunt tampoanele?

-Nu. 

-Pentru a opri sangerarea. Introduceti tampoanele direct in rana provocata de glont si asta e tot! Tamponul incepe sa se umfle si inchide rana. Baieti, stiu asta de la razboiul cecen. “

Alte imagini arata ca uniformele lipsesc, iar unii dintre recruti au primit echipamente prea mici. Inregistrarile arata camerele inghesuite, toaletele insalubre si chiuvetele sparte.

Oficialii si analistii ucraineni si occidentali citati de Financial Times, resping capacitatea pe termen scurt a Rusiei de a transforma recrutii adesea reticenti intr-o noua capacitate ofensiva. Kievul se asteapta ca noii militari rusi sa apara in prima linie in termen de sase saptamani, astfel ca ar putea incerca sa intensifice operatiunile de contraofensiva inainte ca Moscova sa isi poata consolida liniile defensive.