Moscova continuă să atace orașul Harikov. Bombardamentul de noaptea trecută care a vizat un complex de recreere a ucis o persoană și a rănit alte două. Pe frontul din Harikov situație este la fel de complicată. Partea de nord a orașului Volceansck este complet distrusă, iar mulți soldați au fost luați prizonieri. Rușii au publicat un clip video în care arată cum umilesc și lovesc un grup de ostatici ucraineni. Vă avertizăm că urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Publicat:03.06.2024, 22:12

Forțele ruse au atacat 10 zone de frontieră și așezări din Regiunea Sumî, provocând peste 40 de explozii. Două drone rusești și o rachetă au fost doborâte și deasupra regiunii Odesa. În Harikov rușii au tras mai multe proiectile asupra unui centru de recreere, unde a izbucnit un incendiu, în consecință un om a murit iar alți doi sunt răniți. Între timp trupele Kremlinului care au deschis un nou front la Harikov își continuă ofensiva în orașul Volceansk.

Aceste imagini arată parte de nord a localității care este în ruine.

Anterior s-a raportat că partea de nord a orașului este controlată de trupele rusești, iar sudul de ucraineni, însă informația nu a fost confirmată oficial. Odată cu înaintarea pe câmpul de luptă rușii continuă să ia și prizonieri. Pe rețelele sociale a fost publicată o înregistrare video în care sunt arătați militari ruși care umilesc  prizonierii ucraineni. În imagini apar 4 persoane care merg în șir indian legați la ochi, în timp ce militarii care îi escortează îi batjocoresc și îi lovesc în timp ce trec pe lângă ei.

La un moment dat, un militar rus trage un foc de armă la câțiva centimetri de capul unui prizonier căzut la pământ.

Biroul procurorului regional din Harikov a lansat o anchetă preeliminară privind încălcarea legilor și drepturilor omului. Acțiunile rușilor reprezintă o încălcare a Convențiilor de la Geneva, conform cărora prizonierii de război au dreptul la un tratament uman. Imaginile au fost publicate de consilierul ministrului ucrainean de interne, Anton Gherașcenko. Oficialul de la Kiev susține că înregistratrea video a fost preluată după ce a fost difuzată pe conturile bloggerilor și propagandiștilor ruși. Imaginile ar fi fost filmate în zona Harikov, unde rușii au declanșat la jumătatea lunii mai iar armata ucraineană face față cu greu atacurilor.

Cu toate acestea Institutul pentru Studiul Războiului a scris în analiza sa că furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană și ridicarea restricțiilor privind lovirea cu arme furnizate de Occident a țintelor militare de pe teritoriul rusesc vor face posibilă apărarea Harikovului.