Moscova se pregateste sa organizeze un referendum in Mariupol, daca orasul sa se alipeasca Rusiei, sustin oficiali ucraineni, potrivit The Guardian

Publicat:15.05.2022, 08:28

Petro Andriuscenko, consilier al primarului din Mariupol, a spus ca mai multe surse din randul celor care au ramas in oras cred ca se pregateste organizarea unui astfel de vot, chiar daca locuitorii nu au apa si mancare.

Potrivit lui Andriuscenko, care a parasit orasul si lucreaza din alta parte, anuntul privind organizarea unui referendum ar putea fi facut astazi, desi a precizat ca nu exista deocamdata sectii de votare.

„Avem informatii ca autoritatile ruse pregatesc un referendum si ar putea anuntat chiar maine (duminica - n.r.), dar nu stim inca daca se va intampla. Vedem insa ca are loc o integrare a Mariupolului in sistemul rusesc - sistemul de educatie, sistemul bancar”, a declarat sambata Petro Andriuscenko.

Autoritatile regiunii separatiste georgiene proruse Osetia de Sud au anuntat ca organizeaza in 17 iulie un referendum privind integrarea acestui teritoriu in Rusia.

„Presedintele” inca in exercitiu Anatoli Bibilov a „semnat un decret privind organizarea unui referendum in republica Osetia de Sud”, a declarat biroul sau de presa intr-un comunicat, vorbind despre „aspiratia istorica” a locuitorilor acestui mic teritoriu caucazian de a se alatura Rusiei, cu care se invecineaza, relateaza France Presse.

Sursa: