NATO este ingrijorata de evolutia luptelor din Ucraina. Rusia avanseaza pe frontul de est, in timp ce ucrainenii se retrag din teritoriu si pierd teren. Mai mult, fortele ruse se pregatesc pentru o ofensiva in regiunea Herson, unde ar fi adus o cantitate mare de arme si echipamente. Armata ucraineana a respins mai multe atacuri rusesti asupra unui bastion strategic din estul tarii si a recucerit doua sate in apropiere de orasul Sloviansk. Orasele Harikov si Nikolaev sunt sub bombardamente continue.

Publicat:05.08.2022, 18:52

Orasul Harkov este sub asediu. Potrivit autoritatilor locale bombardamente au loc zi si noapte. 

Armata rusa ar fi tras cu rachete Iskander asupra zonelor rezidentiale, iar trei persoane au fost ranite. 

Toata noaptea rusii ar fi bombardat regiunea Dnipropetrovsk si au tras in suburbiile orasului Zaporojie. In Nikopol si Krivorojski ar fi fost folosite obuze luminoase.

Locuitorii din Nikolaev au fost treziti in aceasta dimineata de sunetul alarmelor aeriene. Obuze au cazut chiar in centrul orasului.

O racheta a cazut intr-o zona rezidentiala si a facut una cu pamantul casele oamenilor. 

”Atac matinal asupra regiunii Korabelinii!” 

In cadrul contraofensivei in regiunea Herson ucrainenii spun ca au eliminat doua unitati de artilerie rusesti, patru baze si un sediu al comandamentului central rus.

Institutul pentru Studiul Razboiului transmite ca, cel mai probabil, Ucraina forteaza Rusia sa isi regandeasca prioritatile ca urmare a contraofensivei din regiunea Herson, astfel ar putea lansa o ofensiva in regiunea ucraineana din sud. Un general ucrainean a declarat ieri ca Rusia a adus o cantitate masiva de arme si echipamente in nord-estul regiunii Herson. In est, ucrainenii si rusii sunt angajati in lupte grele in afara orasului Donetk, ambele parti anuntand pierderi grele. Ucraina si-a imbunatatit pozitia tactica in jurul orasului Sloviansk, dar fortele ruse anunta ca au capturat satul Piski, considerat ca o zona tampon intre Donetk si rebelii sustinuti de rusi. Fortele ucrainene au fost nevoite sa cedeze teritoriu acolo, trecand la apararea zonei din sudul orasului Avdiivka. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si-a aparat armata, despre care sustine ca se va regrupa pentru atacuri viitoare. Secretarul general al NATO nu este impresionat de strategia Ucrainei si afirma cu ingrijorare ca sunt necesare masuri urgente pentru ca Moscovei sa nu i se permita sa castige razboiul.