Ministerul ucrainean al apararii a anuntat joi ca nave rusesti, printre care se numara si nave purtatoare de rachete, se apropie de portul Odesa, al treilea cel mai mare oras al Ucrainei, aflat in sudul tarii la Marea Neagra, relateaza The Business Standard.

Publicat:03.03.2022, 15:56

„Observam in apele Marii Negre un detasament de desant al Flotei Marii Negre alcatuit din 4 nave de debarcare mari insotite de de 3 nave purtatoare de rachete indreptandu-se spre Odesa”, a declarat ministerul apararii de la Kiev.

Acesta afirma de asemenea ca fortele armate ucrainene au neutralizat o operatiune de desant in apropierea satului Balovne de langa orasul Nicolaev, aflat la 133 de kilometri est de Odesa.

Lucas Tomlinson, corespondent al Fox News, a distribuit pe Twitter o imagine cu ceea ce afirma ca sunt navele rusesti pregatite de un asalt asupra portului Odesa.

Rusii se indreapta spre Odesa si avanseaza in sudul Ucrainei
Anuntul vine in contextul in care rusii par sa fi cucerit orasul Herson din sudul Ucrainei, o zona in care au inregistrat progrese mai bune decat pe celelalte fronturi.

Orasul Herson se afla pe Nipru, aproape de iesirea acestuia la Marea Neagra, si are o populatie de peste 70.000 de locuitori. Acesta a fost este primul centru urban semnificativ ce a cazut de cand Moscova si-a lansat invazia pe 24 februarie.

Ministerul rus al apararii a anuntat marti ca a taiat accesul Ucrainei la Marea Azov dupa ce separatistii si trupele regulate trimise in Donetk au facut jonctiunea cu soldatii rusi ce au avansat dinspre sud, din Crimeea.

Trupele rusesti au cucerit de asemenea Insula Serpilor, aflata la doar 45 de kilometri de tarmul Romaniei, inca din prima zi de lupte.

Bombardamente devastatoare asupra portului Mariupol
Lupte grele se dau si in orasul-port Mariupol de la Marea Neagra, primarul acestuia avertizand miercuri ca „de 12 ore suntem facuti una cu pamantul, fara intrerupere. Nu putem nici sa luam ranitii din strada”.

Autoritatile din Mariupol au lansat un nou apel disperat joi dimineata, afirmand ca trupele rusesti bombardeaza constant si deliberat infrastructura civila.

„Intrerup aprovizionarea cu alimente, ne organizeaza o blocada, ca in vechiul Leningrad”, a spus consiliul local intr-o declaratie. „In mod deliberat, de sapte zile, distrug infrastructura esentiala de sustinere a vietii din oras. Nu avem din nou lumina, apa sau caldura", a transmis sursa citata.

Consiliul spune ca incearca sa creeze un coridor umanitar pentru oras, precum si sa restabileasca infrastructura.

„Suntem distrusi ca natiune. Acesta este un genocid al poporului ucrainean”, se mai spune in declaratie.

Sursa: