O tara europeana s-a oferit sa trimita bombe cu dispersie Ucrainei, a declarat miercuri un oficial, transmite joi AFP. Acesta spune ca armele controversate, a caror utilizare de catre Rusia a fost criticata, ar putea fi utile pe campul de lupta, transmite digi24.ro

Publicat:26.01.2023, 08:44

Acest oficial dintr-o tara europeana, care nu a dorit sa fie identificat dupa nume sau tara de origine, a spus ca guvernul sau a aprobat livrarea si ca urmareste aprobarea Germaniei, care a fost implicata in productia munitiilor. 

Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcatuite dintr-un container, asemanator unui obuz, care contine proiectile explozive de dimensiuni mai mici, numite submunitii. Cu o precizie foarte redusa, ele pot lovi foarte multi civili, scrie Agerpres. 

Utilizarea si transferul lor sunt interzise de Conventia de la Oslo din 2008, semnata de o mare parte a tarilor occidentale. Rusia nu a semnat acest tratat, iar ONU a fost alarmata de utilizarea de catre fortele ruse a acestor arme in zone populate inca de la inceputul invadarii Ucrainei anul trecut. 

Potrivit oficialului european, bombele cu dispersie au devenit mai sofisticate, iar Occidentul trebuie sa fie „orientat spre viitor” in sprijinul sau pentru Kiev, care ar putea folosi aceste arme impotriva avansului trupe ruse. „Ucrainenii le cer. Sunt arme legitime. Daunele colaterale nu mai sunt atat de importante. Erau extrem de importante in anii 1940 si 1950; astazi sunt destul de gestionabile”, a spus oficialul in timpul unei vizite la Washington.

 „Rusii au folosit tot felul de arme care sunt de 100 de ori mai rele decat bombele cu dispersie”, a spus el, asigurand ca Ucraina „trebuie sa castige razboiul”. Obtinerea unei decizii din partea Germaniei ar putea dura, a recunoscut oficialul.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.