Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, a asigurat - duminica - ca "intelege" decizia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care a anuntat in cursul saptamanii desprinderea de Biserica Ortodoxa Rusa din cauza atitudinii sale fata de ofensiva Kremlinului pe teritoriul ucrainean, relateaza AFP.

Publicat:29.05.2022, 14:57

"Intelegem pe deplin suferintele actuale ale Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, intelegem ca Inaltpreasfintitul mitropolit Onufrie (seful acestei biserici) si episcopatul sau trebuie sa actioneze in maniera cea mai inteleapta posibil pentru a nu complica viata credinciosilor lor", a declarat patriarhul Kirill in cursul liturghiei in catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova.

Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii a spus totodata ca se roaga ca niciun obstacol "temporar" sa nu poata "distruge unitatea spirituala" a popoarelor rus si ucrainean.

Ramura moscovita a Bisericii Ortodoxe ucrainene a anuntat vineri ruperea legaturilor cu Rusia din cauza ofensivei ruse in Ucraina, declarandu-si "deplina independenta" de autoritatile spirituale ruse, o initiativa istorica.

Purtatorul de cuvant al Bisericii Ucrainei a precizat ca consiliul bisericii insistase asupra "respingerii sale totale a pozitiei patriarhului Kirill", care si-a exprimat in mai multe randuri sprijinul pentru "operatiunea militara" rusa in aceasta tara.

Ofensiva declansata de Vladimir Putin si sprijinul acordat de Kirill acestui razboi plasase Biserica ucraineana, inca atasata Moscovei intr-o situatie din ce in ce mai greu de sustinut.

Sute dintre preotii sai semnasera recent o scrisoare deschisa cerand judecarea lui Kirill de catre un tribunal religios din cauza pozitiilor adoptate de acesta fata de conflict.

Ucraina este de importanta majora pentru Biserica Ortodoxa Rusa, intrucat unele dintre cele mai importante manastiri ale acesteia sunt situate pe teritoriul ucrainean.

Sursa: