Podul strategic Antonovski de peste raul Nipru s-a prabusit, relateaza agentia Reuters si mai multe site-uri de stiri din Ucraina si Rusia.

Publicat:11.11.2022, 12:14

Reuters noteaza ca televiziunea publica a Ucrainei a publicat o fotografie care arata sectiuni intregi ale podului care lipsesc, nefiind deocamdata 100% clar ce a provocat distrugerea sa.

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, il citeaza pe corespondentul de razboi Andrei Rudenko care a postat mai multe fotografii pe canalul sau de Telegram in care pot fi vazute distrugerile suferite de pod.

Seful guvernului din regiunea Herson a negat insa informatiile despre explozie, spunand ca podul este „in aceeasi stare”. Imaginile il contrazic insa.

Corespondentul de razboi al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots, a publicat si un videoclip de pe podul Antonovskyi.

„Probabil, a fost aruncat in aer in timpul retragerii grupului rus de pe malul drept pe malul stang. Se pare ca inamicul nu s-a apropiat inca de acest pod de cealalta parte”, afirma Kots.

Podul de pontoane ridicat de fortele rusesti langa acesta a fost de asemenea distrus.

Podul Antonovski a fost cel mai probabil aruncat in aer de rusii aflati in retragere
Este destul de probabil ca cele doua poduri sa fi fost aruncate in aer de genistii rusi in contextul retragerii pe malul estic al Niprului pe care ministerul rus al Apararii a ordonat-o miercuri. Acest lucru ar explica si de ce Kots este atat de increzator sa relateze de pe pod.

Majoritatea sectiunii de nord a podului Antonovskyi se afla acum in apa iar prezenta trupelor rusesti in jurul podului pare acum sa fie minima. Distrugerea unei sectiuni atat de mari a podului sugereaza la randul ei ca a fost o actiune deliberata realizata cu incarcaturi explozive.

De asemenea, mai devreme in cursul zilei de vineri o inregistrare video distribuita pe canalele de Telegram rusesti a aratat ca si podul feroviar de peste Nipru a fost aruncat in aer de catre genistii rusi.

Tot pe canalele de Telegram, cel mai popular serviciu de mesagerie din Rusia, au aparut ample relatari ca retragerea ruseasca ar fi degenerat in panica si haos.

Nu este clar in acest moment cati militari rusi inca se afla pe malul de vest al Niprului, ministerul Apararii de la Moscova rezumandu-se la a afirma vineri ca retragerea decurge conform planurilor.

Sursa: