Cat va fi guvernul interimar in functie, Bulgaria nu va oferi Kievului nici avioane de vanatoare, nici tancuri, nici complexe de rachete, a anuntat presedintele Rumen Radev, transmite g4media.ro.

Publicat:22.03.2023, 10:38

„Atata timp cat guvernul interimar este la conducere, Bulgaria nu va furniza Ucrainei nici avioane de vanatoare, nici sisteme de rachete antiaeriene, nici tancuri, nici transportoare blindate”, a declarat presedintele bulgar, Rumen Radev, in fata jurnalistilor, in timpul participarii sale la Conferinta „Anticoruptie si Securitate Nationala”. Declaratiile sale sunt in mod categoric impotriva cursului paneuropean de furnizare de tot felul de arme Kiervului, cum ar fi munitie, lansatoare de rachete, tancuri, avioane de vanatoare.

Pozitia lui Rumen Radev, fost militar cu o atitudine mai degraba pozitiva fata de Rusia, e total opusa ex-premierului Kiril Petkov, in mandatul caruia Bulgaria a furnizat munitie Ucrainei chiar la debutul invaziei ruse. Petkov, un pro-occidental convins, a fost dat jos de la putere in august 2022 in urma unei motiuni de cenzura votate de mai multe partide deranjate de reformele demarate.

Radev a definit refuzul Bulgariei de a furniza arme drept o decizie suverana si a cerut partidelor participante la alegeri sa-si clarifice de pe acum pozitia in aceasta chestiune in fata alegatorilor. „Se cuvine ca cetatenii bulgari sa cunoasca de acum pozitiile partidelor care vor decide in curand in numele Bulgariei daca vor face parte din eforturile de restabilire a pacii sau de prelungire a razboiului”, a comentat el.

Radev a confirmat neparticiparea Bulgaria la achizitia europeana generala de munitie pentru Ucraina si a subliniat ca Bulgaria va sprijini eforturile diplomatice europene de restabilire a pacii.

Cu o zi mai devreme, ministrul bulgar al apararii, Dimitar Stoianov, a sustinut aceeasi teza. „Bulgaria si guvernul bulgar nu pregatesc un acord suplimentar pentru furnizarea de asistenta militara si militaro-tehnica Ucrainei”, a anuntat Stoianov, in fata jurnalistilor bulgari, la Bruxelles, dupa incheierea sedintei comune a ministrilor apararii si afacerilor externe ai UE, in cadrul Consiliului Afaceri Externe/Aparare.

„In cadrul sedintei s-a discutat un proiect de furnizare si achizitie in comun de obuze de 155 mm. Bulgaria nu face parte din aceasta achizitie publica generala si nu poate fi parte, deoarece nu folosim munitie de un asemenea calibru. Armata bulgara nu are mijloace care sa poata folosi proiectile de 155 mm”, a subliniat ministrul Stoianov.

„Armata bulgara a oferit ceea ce a putut; noi suntem sub normative cu stocurile, deci nu avem cum sa oferim ajutor militar suplimentar si, in consecinta, munitiile care sunt cautate”, a spus ministrul Stoianov, ca raspuns la o intrebare. Potrivit acestuia, astfel de obuze nu sunt produse in fabricile Terem, care sunt detinute de Ministerul Apararii; legat de ceea ce ofera alte intreprinderi din complexul minitar-industrial, Ministerul Economia are competente in domeniu.