Presedintele ucrainean denunta o crima impotriva umanitatii dupa atacurile de ieri asupra infrastructurii din Ucraina, care au aruncat din nou orasele in intuneric si frig. Zelenski a cerut Consiliului de Securitate ONU, care s-a intrunit aseara de urgenta la cererea Kievului, sa opreasca Rusia. Reprezentantul Moscovei la ONU a declarat ca sistemele de aparare aeriana ucraineana, care rateaza tinte, ucid civilii si distrug cladiri.

Publicat:24.11.2022, 21:26

Distrugerea retelei energetice a Ucrainei Zelenski echivaleaza cu utilizarea armelor de distrugere in masa a spus Volodimir Zlenski la Consiliul de Securitate al ONU, care s-a intrunit de urgenta la cerea sa, dupa noul val de atacuri aeriene, care a afectat, in prag de iarna, nu numai Ucraina, ci si Republcia Moldova.

Volodimir ZELENSKI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ” Teroarea rusa a dus la o pana de curent - si nu numai in Ucraina. S-a stins lumina si in Moldova vecina. Toata lumea ar trebui sa inteleaga ce vrea sa obtina Rusia prin astfel de lovituri. Teroarea energetica este un analog al utilizarii armelor de distrugere in masa. Atunci cand temperatura de afara este sub zero grade, iar zeci de milioane de oameni raman fara electricitate, caldura si apa ca urmare a rachetelor rusesti care lovesc instalatii energetice, aceasta este o crima evidenta impotriva umanitatii.”

Atacul de ieri asupra infrastructurii critice a Ucrainei, nu a lasat aproape nicio centrala electrica si termica functionale in tara. Statele Unite si diplomatii occidentali au acuzat Rusia ca vrea sa inghete poporul ucrainean. Reprezentantul Moscovei la ONU a spus ca pomparea Ucrainei cu arme duce la moartea civililor si a dat vina pe sistemele de aparare aeriana ucraineana, care ar rata tinte.

Vasilii NEBENZIA, REPREZENTANTUL RUSIEI LA ONU: ”Distrugerea caselor de locuit si victimele in randul civililor au loc din cauza sistemelor de aparare aeriana ucrainene, care nu sunt dislocate la perfieria oraselor, dar chiar in centrul lor. Ca urmare bucati de racheta sau rachete care-si schimba cursul cad peste obiectele in care Rusia nici macar nu a tintit.” 

Martorii atacurilor de ieri asupra Kievului, in care au murit 3 persoane si alte 36 au fost ranite, spun altceva.

”Eu am vazut cum racheta zbura si a cazut peste casa noastra. “

”A fost o explozie, a doua, iar a treia explozie cand a bubuit odata si eu am iesit la balcon si am vazut asa o minge de foc.” 

Trupele rusesti au lansat, ieri, atacuri masive cu rachete asupra principalelor orase din Ucraina si asupra retelei energetice. Oficialii ucraineni spun ca Rusia a lansat 70 de rachete de croaziera de pe nave aflate in Marea Neagra si Marea Caspica si de pe un bombardier TU-95.