Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins oferta lui Putin de încetare a focului, despre care a spus că este un ultimatum de tip "hitlerist". Șeful Pentagonului afirmă că Vladimir Putin nu este în măsură să spună Ucrainei ce trebuie să facă pentru a obține pacea, iar secretarul general al NATO afirmă că oferta de negocieri de pace anunțată de Putin nu este de bună credinţă.

Publicat:15.06.2024, 17:09

Propunerea de încetare a focului din partea lui Vladimir Putin este un ultimatum în care nu se poate avea încredere, a subliniat vineri Volodimir Zelenski într-un interviu pentru canalul de ştiri SkyTG24 din Italia, acordat în marja summitului G7.

Volodimir ZELENSKI, PREȘEDINTELE UCRAINEI:  „Acestea sunt mesaje de ultimatum care nu diferă de mesajele din trecut. Acum putem vedea clar că aceasta este o renaștere a nazismului, un nazism din noul val, unul rusesc. Putin ne cere acum să-i dăm o parte din teritoriile noastre, cele ocupate deja și neocupate, vorbind despre mai multe regiuni ale țării noastre. Doar că nu se va opri și nu va exista niciun conflict „înghețat” – sunt același gen de mesaje pe care le-am auzit în trecut de la Hitler”.

„Putin nu este în măsură să pună condiţii de pace”, a replicat șeful Pentagonului.

Lloyd AUSTIN, ȘEFUL PENTAGONULUI:  „Putin a ocupat ilegal teritoriul suveran la Ucrainei. El nu este în măsură să dicteze Ucrainei ce trebuie să facă pentru a ajunge la pace.”

Oferta de negocieri de pace anunțată de Putin nu este de bună credinţă, a afirmat secretarul general al NATO.

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO:  „Aceasta nu este o propunere făcută cu bună-credință, este o propunere care înseamnă de fapt că Rusia trebuie să-și facă jocurile de război, să-și atingă obiectivele, totodată așteptându-se ca ucrainenii să renunțe la mult mai mult teritoriu decât a putut Rusia să ocupe până acum”.

Vorbind în Italia cu puțin timp înainte de a pleca în Elveția la conferința privind Ucraina, cancelarul Olaf Scholz a declarat că liderii G7 nu au discutat despre propunerile președintelui rus privind pacea în Ucraina, deoarece toată lumea știe că acestea nu sunt serioase.

Putin a declarat că Rusia ar fi gata pentru discuții de pace „mâine” dacă Ucraina ar fi de acord cu cererile sale. Printre acestea se numără retragerea imediată a trupelor ucrainene din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk și asigurarea că Ucraina va renunța la planurile sale de a adera la NATO.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.