Pe platformele social media au aparut primele imagini cu „cimitirul” de tancuri rusesti de pe malurile raului Donet unde fortele armate ale Ucrainei au obtinut o victorie zdrobitoare asupra armatei ruse.

Publicat:19.05.2022, 16:49

Potrivit informatiilor aparute dupa batalie, rusii ar fi incercat sa traverseze Donetul langa localitatea Bilohorivka intre 7 si 10 mai cu obiectivul de a incercui si cuceri localitatile Lisichansk si Sievierodonetk.

Insa armata ucraineana ar fi reusit sa depisteze din timp operatiunea rusilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece raul cu toata tehnica grea si a folosit focuri de artilerie si de aviatie care i-au surprins pe rusi in acelasi loc cu toate vehiculele militare.

Imagini realizate din drona in zilele care au urmat au aratat pierderile grele suferite de armata rusa, malurile Donetului devenind un cimitir de tancuri si vehicule blindate rusesti. Noile imagini surprind de la sol amploarea infrangerii suferite de fortele armate ale Rusiei.

Rusii au incercat sa traverseze raul Donet in trei locuri
Un ofiter ucrainean care a participat la batalie a relatat miercuri pentru CNN modul in care aceasta s-a desfasurat.

„Au avut trei locuri pentru traversare”, a spus acesta, povestind ca rusii „l-au incercat pe primul, au esuat, au fost zdrobiti acolo. L-au incercat si pe al doilea, au fost zdrobiti” din nou.

„Ei bine, la ultimul (ponton distrus n.red) pe care l-ati vazut, acolo au pierdut cele mai multe echipamente. Acolo au incercat de patru ori. La prima incercare nu au reusit, au fost striviti cu artileria. La fel si a doua oara. La fiecare noua incercare si-au intensificat eforturile, neintelegand ca noi vedem totul. Iar la fiecare actiune a lor noi aveam o contra-actiune”, a continuat ofiterul.

Acesta a explicat ca armata ucraineana a folosit artileria pentru a distruge pontonul amplasat de trupele ruse, in timp ce unitati terestre ucrainene au impins in retragere fortele armate ale Moscovei catre raul pe care nu-l mai puteau traversa inapoi intrucat pontonul fusese distrus.

„Nu mai aveau timp sa treaca, nu mai aveau timp sa lanseze barcile. Toti au fost coplesiti cu artileria si focurile de arma si noi priveam cu ajutorul dronelor cum cadeau in apa si se inecau”, a povestit militarul ucrainean.

Unii dintre utilizatorii platformelor de social media au remarcat insa ca o parte semnificativa a vehiculelor blindate rusesti nu au suferit avarii atat de mari si ca au fost abandonate de fortele rusesti desi par reparabile.

Sursa: