Rata natalitatii in Ucraina a scazut cu 28% de la inceputul razboiului, potrivit unor noi date. In primele sase luni ale acestui an s-au nascut cu 38.324 de copii mai putini fata de 2021, inainte de invazia Rusiei, potrivit The Guardian, informeaza digi24.ro

Publicat:02.08.2023, 08:32

In timp ce rata natalitatii a scazut cu 7% pe an din 2015, potrivit companiei ucrainene de analiza a datelor OpenDataBot, scaderea din 2021 pana in 2023 este cea mai mare de cand Ucraina si-a castigat independenta in 1991. 

Urmatoarea cea mai abrupta scadere a fost in 2015, in urma anexarii Crimeei de catre Rusia. 

In acest an, relateaza site-ul, s-au nascut in medie 16.000 de copii pe luna, fata de pana la 23.000 de copii nascuti lunar inainte de invazia la scara larga a Rusiei. 

Chiar si inainte de razboi, se astepta ca populatia Ucrainei sa scada cu 50% pana in 2050, potrivit ONU. 

„Ucraina avea una dintre cele mai scazute rate de natalitate de pe planeta. Si apoi a izbucnit un razboi”,  a declarat Brienna Perelli-Harris, profesor de demografie la Universitatea din Southampton, care studiaza ratele de fertilitate din Ucraina. 

Se estimeaza ca 6 milioane de refugiati au parasit Ucraina din februarie 2022, cand Rusia a lansat invazia la scara larga, potrivit datelor Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati. 

„Cand ucrainenii vor simti si vor vedea mai multa stabilitate, cand se vor simti mai protejati, vor avea dorinta de a avea mai multi copii”,  a declarat pentru NPR un medic care ajuta la conducerea maternitatii din vestul Kievului. 

Una dintre imaginile definitorii ale razboiului este cea a Marianei Vishegirskaia, gravida in stare grava, sangerand si coborand scarile dupa ce Rusia a bombardat o maternitate din Mariupol. 

O alta femeie ranita in timpul bombardamentului a murit la scurt timp dupa ce copilul ei a fost adus pe lume, fara semne de viata, prin cezariana.