Directia Principala de Informatii a Ucrainei (GUR) a raportat ca in urmatoarele ore invadatorii rusi pregatesc o provocare pe scara larga pentru a simula un accident la Centrala Nucleara Zaporojie (ZNPP), relateaza Ukrainska Pravda, transmite hotnews.ro

Ultimul update: 27.05.2023, 08:12 Publicat:27.05.2023, 08:11

Potrivit Serviciului de Informatii a Ministerului de Aparare al Ucrainei, acest lucru va fi efectuat direct pe teritoriul ZNPP. Dupa aceea, invadatorii vor anunta o scurgere de substante radioactive, iar Ucraina va fi acuzata de incident.

Pentru a-si ascunde actiunile, rusii au perturbat rotatia personalului misiunii permanente de monitorizare a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, programata pentru 26 mai, noteaza GUR.

Scopul acestei actiuni este de a provoca comunitatea internationala sa efectueze o ancheta detaliata in timpul careia toate ostilitatile vor fi oprite. Astfel, invadatorii spera sa obtina pauza dorita care va fi folosita pentru a-si regrupa trupele si a opri contraatacul ucrainean, rezuma ofiterii de informatii.

Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Rafael Grossi, intentioneaza sa prezinte marti la ONU o propunere de protejare a centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupata de armata rusa, in speranta de a se ajunge la un acord inainte de o eventuala contraofensiva a Kievului.

Odata cu inceperea contraofensivei ucrainene, exista riscul ca luptele din apropierea centralei si a celor sase reactoare ale sale sa se intensifice.

Rusia si Ucraina s-au invinuit reciproc pentru bombardamentele care au doborat in ​​mod repetat liniile electrice vitale pentru racirea reactoarelor si prevenirea unei tragedii nucleare.

Diplomatii au spus ca Grossi va sublinia asa-numitele „principii” privind protejarea centralei, care ar trebui sa aiba pana atunci sprijinul Rusiei si Ucrainei. Unele dintre acestea sunt cunoscute de mult, cum ar evitarea tragerii in sau dinspre centrala.

Consilierul sefului administratiei prezidentiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a spus ieri ca mult asteptata contraofensiva ucraineana a inceput deja.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.