Rusia a cerut Curtii Internationale de Justitie sa renunte la un caz introdus impotriva acesteia de Ucraina. Kievul acuza Moscova ca a folosit in mod fals legea genocidului pentru a-si justifica invazia. De cealalta parte, Rusia sustine ca a intervenit in Ucraina pentru a preveni un atac genocid asupra etnicilor rusi din est, transmite BBC, transmite digi24.ro

Publicat:19.09.2023, 09:02

Audierea de la Haga nu va examina legalitatea invaziei Rusiei, ci va analiza in schimb legitimitatea examinarii pretentiilor Ucrainei de catre Curtea Internationala. 

Ucraina spune ca nu a existat niciun risc de genocid in estul tarii, unde lupta cu fortele sustinute de Rusia din 2014. Acesta adauga ca tratatul de genocid nu permite in niciun caz o invazie pentru a opri un presupus genocid. 

La randul ei, Rusia descrie cazul Ucrainei ca fiind „plin de vicii” si spune ca ceea ce doreste cu adevarat Kievul este o decizie cu privire la drepturile si greselile actiunii militare a Rusiei.

Ucraina a introdus cazul la cateva zile dupa invazia rusilor

La mijlocul lunii martie, CIJ - cea mai inalta instanta a Natiunilor Unite - a cerut Rusiei sa-si suspende operatiunile militare din Ucraina, insa Rusia nu a acceptat acest ordin, opunand jurisdictia instantei si calificand cererea Ucrainei ca inadmisibila. 

Luni, in instanta, reprezentantul legal al Rusiei, Gennady Kuzmin, a declarat ca, deoarece Ucraina a insistat ca nu a avut loc un genocid, nu ar fi putut exista o incalcare a Conventiei Natiunilor Unite privind genocidul. „Numai asta ar trebui sa fie suficient pentru a respinge cazul”,  a adaugat el. 

In zilele urmatoare, instanta va audia concluziile altor 32 de natiuni, toate sustinand argumentul Ucrainei conform caruia instanta are competenta corespunzatoare pentru a se ocupa de cazul.

Audierile sunt de asteptat sa dureze pana pe 27 septembrie

Conventia ONU din 1948 a definit genocidul ca fiind crimele comise „cu intentia de a distruge, in intregime sau partial, un grup national, etnic, rasial sau religios, ca atare”. 

Oficialii rusi continua sa acuze Ucraina ca a comis genocid. Intr-un dosar separat in fata CIJ care dateaza din 2017, Ucraina acuza Rusia ca a anexat ilegal Crimeea si ca a finantat ilicit rebelii separatisti. 

Aceasta actiune, introdusa in temeiul conventiilor ONU impotriva terorismului si antidiscriminarii, este inca in desfasurare.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.