Rusia spune ca nu a atacat ieri Kievul, desi autoritatile ucrainene sustin ca asupra capitalei tarii vecine au fost lansate peste 30 de rachete, dintre care 21 au fost doborate. In cartierul Vashgorod, unde a cazut una dintre ele, facand 3 morti si 36 de raniti, au fost gasite ramasite ale unei rachete rusesti, fiind prezentate si poze.

Publicat:24.11.2022, 21:03

4 blocuri de locuit si o institutie de invatamant au fost avariate in cartierul Vashgorod din Kiev in urma atacului aerian de ieri. In imagini se pot vedea ca doua cladirile aproape in ruine. 

Potrivit autoritatilor 124 de apartamente au fost distruse. 

Vitalii OMELCENKO, SEF DEPARTAMENT DE INVESTIGATII: ” Explozia a fost provocata de o racheta H-101.

-Una?

-Deocamdata am gasit numai una la fata locului.” 

Anchetatorii ucraineni au publicat si poze cu ramasitele rachetei rusesti H-101, care ar fi cazut in cartierul Vashgorod din Kiev. Ministerul rus al Apararii sustine sus si tare ca nu a atacat ieri Kievul.

Igor KONASENKOV, PURTATOR DE CUVANT, MINISTERUL RUS AL APARARII: „As dori sa subliniez ca nicio lovitura nu a fost facuta asupra tintelor din orasul Kiev. Toate distrugerile anuntate de regimul de la Kiev in oras au fost rezultatul caderii rachetelor sistemelor de aparare aeriana straine si ale Kievului situate in zonele rezidentiale ale orasului.” 

Rusii insa recunosc ca lovesc infrastructura energetica a Ucrainei. 

Igor KONASENKOV, PURTATOR DE CUVANT, MINISTERUL RUS AL APARARII: ” Fortele armate ruse au dat o lovitura masiva sistemului de comanda si control al armatei ucrainene, precum si instalatiilor energetice aferente, cu arme aeriene, maritime si terestre de precizie cu raza lunga de actiune.” 

Intre timp Fortele Armate ale Ucrainei sustin ca rusii pregatesc o operatiune sub steag fals in Belarus si au lansat un apel video catre populatia de acolo.

„Cetateni ai Republicii Belarus, serviciile secrete ale Federatiei Ruse pregatesc o provocare pe teritoriul vostru. Este posibil ca acestea sa vizeze instalatii de infrastructura critica, inclusiv centrala nucleara de la Ostrovet.” 

Rusia ar urma sa acuze Ucraina de comiterea atacului si ar incerca astfel sa implice Belarusul in razboi.

„Nu vom desfasura si nu planuim sa desfasuram nicio actiune agresiva pe teritoriul Republicii Belarus.”

Asta desi armata rusa a folosit Belarus ca punct de pregatire pentru invazia Ucrainei, trimitand trupe si echipamente stationate acolo. Recent presedintele Lukasenko a acuzat Ucraina ca pregateste un atac asupra Belarus si de aceea a desfasurat o forta militara comuna impreuna cu Rusia. Unii responsbaili de la Kiev nu exclud ca aceste trupe belaruso-ruse ar putea fi pregatite pentru un nou atac asupra capitalei ucrainene.