Armata rusa neaga joi ca a efectuat atacuri miercuri asupra Kievului si afirma ca pagubele din Kiev au fost cauzate de rachete antiaeriene „ucrainene si straine”, relateaza AFP, potrivit News.ro

Publicat:24.11.2022, 18:59

„Niciun atac nu a fost comis asupra Kievului. Toate pagubele din oras raportate de catre regimul de la Kiev sunt consecinte ale caderii rachetelor antiaeriene straine si ucrainene ale instalate in zonele rezidentiale ale capitalei ucrainene”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov.

Konasenkov recunoaste insa ca armata rusa a efectuat miercuri „atacuri masive” impotriva „sistemului Comandamentului militar ucrainean si infrastructurilor energetice legate de acesta”.

„Obiectivul atacurilor aeriene a fost atins, toate tintele indicate au fost atinse”, anunta Konasenkov.

El da asigurari ca aceste bombardamente au permis avarierea „deplasarii pe cale feroviara a rezervelor armatei ucrainene, armamentului strain, echipamentului militar si munitiei”.

Ucraina - si mai ales Kievul - nu aveau curent si apa curenta joi, la o zi dupa noi atacuri aeriene masive rusesti care au vizat in mod specific infrastrctura energetica ucraineana, odata cu venirea iernii.

Situatia ramane grava in Kiev: Peste doua treimi dintre locuitori nu au energie electrica, mare parte nu au nici apa

Mai mult de doua treimi din capitala ucraineana era inca fara energie electrica joi dimineata, iar o mare parte a locuitorilor nu aveau apa curenta, la o zi dupa ce loviturile cu rachete rusesti au provocat cele mai mari intreruperi de curent din Kiev in cele noua luni de razboi, transmite Reuters.

Capitala a fost una dintre principalele tinte ale celui mai recent val de atacuri asupra instalatiilor energetice care au oprit alimentarea cu energie electrica in multe regiuni si au facut necesare pene de curent de urgenta in altele, pentru a economisi energie si a permite efectuarea de reparatii in contextul in care se apropie iarna.

Temperatura a coborat sub zero grade Celsius in timpul noptii in capitala care avea 2,8 milioane de locuitori inainte de razboi si unde ninge deja, iar strazile sunt inghetate.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat ca electricienii si muncitorii de la reparatii fac tot posibilul pentru a restabili curentul „cat mai repede posibil", dar recuperarea va depinde in mare masura de „echilibrul" energetic general al retelei nationale.

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul sefului de cabinet al presedintelui Zelenski, a declarat ca alimentarea cu energie electrica a fost restabilita in regiunile Kirovohrad si Vinitia.

Sursa: