Ocupantii rusi au transformat un supermarket din Mariupol intr-un fel de groapa de gunoi pentru cadavre, aici fiind aruncate trupurile care au fost scoase de ape din morminte cand noile autoritati proruse din Mariupol au incercat sa restabileasca alimentarea cu apa a orasului, provocand inundatii masive din cauza retelei distruse de bombardamente, a declarat duminica Petro Andriuscenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, citat de agentia de presa Unian.

Publicat:29.05.2022, 12:59

Cadavrele locuitorilor din Mariupol sunt aruncate ca la groapa de gunoi, a spus Andriuscenko intr-o postare pe contul sau din Telegram.

„Noi descoperiri groaznice. In incinta supermarketului 'Siri Kum' de pe bulevardul Libertatii, rusii au facut un fel de groapa de gunoi pentru trupurile neinsufletite. La modul literal al cuvantului. Arunca aici trupurile ca la groapa de gunoi”, a spus oficialul ucrainean, care adaugat ca aceasta situatie releva o lipsa catastrofala de personal pentru inhumari si faptul ca nici macar morgile improvizate nu mai au capacitatea de a primi un numar atat de mare de cadavre.

La Moscova, autoritatile au declansat o campanie de recrutare de medici legisti pentru a-i trimite la Mariupol, afirma Petro Andriuscenko.

Situatia legata de mortii din Mariupol, port strategic care s-a aflat sub asediu aproape trei luni, este o demonstratie clara a lipsei de umanitate a invadatorilor si ameninta cu declansarea unor epidemii, a declarat oficialul ucrainean, informeaza Agerpres.

De asemenea, primarul ucrainean al Mariupolului, Vadim Boicenko, a avertizat impotriva producerii unor focare de infectii vara aceasta in portul de la Marea Azov, intre care a mentionat dizenteria si ciuma.

Mariupolul, oras-port strategic in sud-estul Ucrainei, care asigura un coridor terestru intre regiunile Donetk si Lugansk, controlate de militiile proruse, si peninsula Crimeea, anexata de Rusia in 2014, a fost sub asediu si bombardamente din primele zile ale invaziei ruse, declansata la 24 februarie, astfel incat acesta aproape ca a fost ras de pe fata pamantului, putine cladiri ramanand in picioare sau fiind partial avariate.

Potrivit partii ucrainene, peste 20.000 de localnici au fost ucisi la Mariupol in urma agresiunii pe scara larga a Rusiei, oamenii fiind in cea mai mare parte inhumati in gropi comune, noteaza Unian.

Sursa: