Fortele armate rusesti au lansat luni atacuri cu rachete in mai multe orase si localitati din intreaga Ucraina dupa explozia care a avut loc sambata la podul Kerci din Crimeea.

Publicat:10.10.2022, 10:53

Autoritatile ucrainene au raportat luni ca explozii au avut loc in orasele Harkov, Dnipro, Nikolaev, Jitomir, Liov si Ternopil, dar si in alte localitati din regiunile Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie si Rivne.

Rusii au lansat luni un atac cu rachete si asupra capitalei ucrainene Kiev, primarul Vitali Klitschko anuntand ca exploziile au provocat mai multe victime.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat la randul sau luni dimineata ca exista „mai multi morti si raniti” in urma atacurilor cu rachete asupra mai multor orase din Ucraina.

In discursul adresat ucrainenilor pe care Zelenski l-a sustinut duminica seara, inainte de seria de atacuri cu rachete lansate de fortele armate ale Moscovei, presedintele ucrainean afirma ca terorizarea constanta a populatiei civile din Ucraina arata refuzul Rusiei de a negocia.

„Doreste statul terorist pace? Evident ca nu. O dovedeste in fiecare zi si in fiecare noapte”, a subliniat el.

Luni, Zelenski a distribuit o inregistrare video cu una dintre explozii pe canalul sau de Telegram, afirmand ca in a 229-a zi a razboiului rusii „incearca sa ne distruga si rada de pe fata Pamantului. Sa ne distruga oamenii care dorm acasa in Zaporojie. Sa ucida oameni care merg la munca in Dnipro si Kiev”.

Atacurile cu rachete, raspunsul Rusiei la explozia de la Podul Crimeii
Atacurile lansate luni de fortele armate rusesti au loc dupa ce sambata o explozie puternica a avariat grav Podul Kerci, cunoscut si sub numele de Podul Crimeii, care face legatura intre peninsula anexata ilegal de Moscova in 2014 si restul Rusiei.

Duminica seara presedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre explozia care a socat opinia publica ruseasca, afirmand ca aceasta a fost rezultatul unui „atac terorist” planificat de Ucraina.

„Nu exista niciun dubiu. Acesta este un act de terorism ce a vizat distrugerea unei infrastructuri civile de importanta critica”, a spus acesta intr-o inregistrare video distribuita pe canalul de Telegram al Kremlinului.

„A fost conceput, derulat si comandat de serviciile speciale ucrainene”, a adaugat Putin.

Sambata seara, Putin a ordonat intarirea masurilor de securitate pentru podul Kerci, precum si pentru infrastructura care aprovizioneaza cu electricitate si gaz Crimeea.

Intr-un decret emis la cateva ore dupa ce podul Crimeii a fost avariat de o explozie puternica, Putin precizeaza ca Serviciul Federal de Securitate (FSB) va fi responsabil pentru intarirea masurilor de protectie.

Inaintea unei intalniri a Consiliului de Securitate al Rusiei ce urmeaza sa aiba loc luni, fostul presedinte si premier Dmitri Medvedev, in prezent vicepresedinte al consiliului, a declarat ca Rusia trebuie sa raspunda la „atacul terorist” asupra podului din Crimeea doar prin „distrugerea directa” a teroristilor.

„Raspunsul Rusiei la aceasta crima nu poate fi decat distrugerea directa a teroristilor. In modul in care este acceptat in lume. Aceasta este ceea ce asteapta cetatenii Rusiei", a declarat acesta.

El a subliniat ca „autorul si faptasul crimei este statul esuat al Ucrainei” si ca nu exista nicio indoiala in aceasta privinta.

Sursa: