O nava a intrat in portul ucrainean Mariupol pentru prima data de cand Rusia a capturat orasul pentru a incarca metal si a-l transporta catre Rusia, scrie sambata agentia de presa TASS. Kievul acuza Rusia de furt, potrivit Reuters.

Publicat:28.05.2022, 15:33

Un purtator de cuvant al portului a declarat pentru TASS ca vasul va incarca 2.700 de tone de metal inaintea transportului programat luni pe o distanta de 160 de kilometri est catre orasul rusesc Rostov-pe-Don.

Purtatorul de cuvant nu a spus unde a fost produs metalul care va fi luat.

Avocatul poporului din Ucraina, Liudmila Denisova, a spus ca transportul inseamna ca Rusia fura.

„Furtul in teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei continua”, a scris aceasta pe aplicatia de mesagerie Telegram.

„Ca urmare a furtului din cerealele Ucrainei, ocupantii au recurs la exportarea produselor de metal din Mariupol”.

Cel mai mare producator de otel al Ucrainei, Metinvest, a spus vineri ca este ingrijorat ca Rusia ar putea folosi cateva nave abandonate in Mariupol pentru a „fura si a face contrabanda cu produse metalurgice” ce apartin companiei. Aceasta a acuzat Rusia de piraterie.

Intrebat sambata daca metalul care urmeaza sa fie transportat apartine Metinvest, un purtator de cuvant al companiei a afirmat: „Am spus ieri ca metalul nostru este in portul din Mariupol, da”.

Rusia a preluat controlul deplin al orasului-port Mariupol saptamana trecuta cand mai mult de 2.400 de luptatori ucraineni s-au predat la combinatul asediat Azovstal, aflat la Marea Azov. Rusia a spus joi ca portul a fost deminat si redeschis pentru nave comerciale.

Capturarea Mariupolului de catre Moscova a ajutat rusii sa asigure controlul asupra coastei Marii Azov si sa creeze un pod terestru ce leaga Rusia continentala de Crimeea, care a fost anexata de la Ucraina in 2014.

Sursa: