De la inceputul razboiului, Ucraina ar fi ucis si capturat aproape 27 de mii de soldati rusi si ar fi distrus 1.200 de tancuri. Multe dintre aceste pierderi au fost cauzate de artilerie, supranumita „regina razboiului”. Retelele sociale sunt pline de filmari cu bombardamente ucrainene asupra pozitiilor ruse. Chiar si expertii militari s-au mirat de precizia atacurilor de artilerie. Succesul se datoreaza unui software ucrainean, retelei Starlink si ingeniozitatii aparatorilor care folosesc toate informatiile la care au acces. Iar artileria poate deveni si mai periculoasa pentru rusi, deoarece Ucraina foloseste deja arme occidentale, create pentru campul de lupta digital.

Publicat:14.05.2022, 18:23

Cea mai noua reusita a artileriei ucrainene arata si cat este aceasta de eficienta. In imagini surprinse in Donbas se vad ramasitele unui intreg batalion tactic rus, adica o unitate de circa 800-1000 de oameni. Au incercat forteze trecerea unui rau din estul Ucrainei, ucrainenii i-au vazut si au inceput sa traga. Un intreg batalion tactic a fost secat de forta.

Daca ne intoarcem la inceputul razboiului, ne aducem aminte de imaginile cu coloane de blindate rusesti care sunt atacate de artileria ucraineana, aparent din senin si din toate directiile.

Proiectilele au venit de peste tot, deoarece tragerile erau coordonate de un sistem foarte inteligent, creat de un programator ucrainean. Se numeste GIS Art for Artillery, iar un analist militar din Statele Unite l-a descris ca un fel de aplicatie de ridesharing pentru tunuri. Este un program care aduna informatii despre miscarile de trupe ale inamicului din toate sursele posibile, fie ca vorbim de drone, avioane, sateliti sau date primite de la spionajul vestic. Un operator desemneaza o tinta in sistem, iar toate gurile de foc - tunuri, obuziere, mortiere sau rachete - aflate in raza de actiune primesc datele de care au nevoie ca sa deschida focul. Intre momentul cand este data comanda pentru sprijin de artilerie si cand cineva trage sunt 30 de secunde. Acelasi interval, in cazul armatei Statelor Unite, este de o ora, deoarece mai sunt si alti pasi de facut.

Stiu rusii de acest sistem, GIS Art for Artillery? Da, pentru ca a fost folosit si in luptele din Donbas de dupa 2014. Rusii chiar au incercat sa-l neutralizeze. Atacul cibernetic care a lovit o retea de sateliti cu o ora inainte de inceperea invaziei, pe 24 februarie, a distrus si aparatura de comunicatii prin satelit a armatei ucrainene. Dar aceste sisteme au fost inlocuite rapid cu Starlink, iar satelitii lui Elon Musk au rezistat pana acum la orice forma de atac din partea rusilor. 

Acest sistem distributiv de artilerie folosit de Ucraina inlocuieste bateriile clasice, care sunt inca folosite de rusi. Adica cateva tunuri, aliniate, si aflate in pozitie fixa. Bateriile sunt astfel vulnerabile la contraatacuri, pentru ca sunt usor de depistat.

Printre echipamentele primite de Ucraina din Occident, sunt si radare care detecteaza bateriile inamice. Iar tunurile M 777, pe care armata ucraineana le foloseste deja in Donbas, au un sistem digital de control al focului, care s-ar integra foarte bine programului ucrainean. In plus, proiectilele ghidate din GPS sunt foarte precise si au raza mare de actiune.  

Sursa: