Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) si-a exprimat sambata ingrijorarea serioasa cu privire la bombardamentul de vineri de la centrala nucleara Zaporojie din Ucraina, declarand ca actiunea arata riscul unui dezastru nuclear.

Ultimul update: 06.08.2022, 21:35 Publicat:06.08.2022, 21:33

”Sunt extrem de ingrijorat de bombardamentele de ieri de la cea mai mare centrala nucleara din Europa, care subliniaza riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea ameninta sanatatea publica si mediul in Ucraina si nu numai”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi intr-un comunicat citat de Reuters.

Grossi a cerut tuturor partilor din conflictul din Ucraina sa exercite ”cea mai mare retinere” in zona centralei.

Obuzele au lovit vineri o linie electrica de inalta tensiune de la centrala, determinand operatorii acesteia sa deconecteze un reactor, in ciuda faptului ca nu a fost detectata nicio scurgere radioactiva.

Centrala a fost capturata de fortele ruse la inceputul lunii martie, la scurt timp dupa declansarea razboiului de Vladimir Putin, dar este inca condusa de tehnicienii sai ucraineni.

Compania de energie nucleara de stat a Ucrainei Energoatom a dat vina pe Rusia pentru pagubele de la centrala.

De partea cealalta, ministerul rus al Apararii a acuzat fortele ucrainene de bombardarea centralei, spunand ca o scurgere de radiatii a fost evitata doar prin ”noroc”.

Grossi a spus ca actiunea militara care pune in pericol siguranta si securitatea centralei Zaporojie ”este complet inacceptabila si trebuie evitata cu orice pret”.

”Orice deschidere a focului directionata catre sau dinspre instalatie ar echivala cu jocul cu focul, cu consecinte potential catastrofale”.

Agentia care tine de ONU a facut apel pentru accesul la centrala nucleara ucraineana.

Omenirea se afla la doar ”o neintelegere” sau ”o eroare de judecata” distanta de ”aneantizarea nucleara”, avertiza luni secretarul general al ONU Antonio Guterres.

El considera ca un astfel de ”pericol nuclear nu a mai fost cunoscut de la apogeul Razboiului Rece” si indeamna la construirea unei lumi ”fara arme nucleare”, in deschiderea unei Conferinte a celor 191 de state semnatare ale Tratatului Neproliferarii Nucleare.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.