Grupul de mercenari Wagner din Rusia intentioneaza sa recruteze aproximativ 30.000 de noi luptatori pana la jumatatea lunii mai, a declarat sambata fondatorul sau Evgheni Prigojin, transmite Reuters, scrie hotnews.ro. 

Publicat:18.03.2023, 15:39

Acesta a declarat intr-un mesaj audio pe Telegram ca centrele de recrutare Wagner angajeaza in medie 500-800 de persoane pe zi.

El nu a oferit nicio dovada pentru a sustine cifrele, pe care Reuters nu le-a putut verifica in mod independent.

Prigojin a pus ca saptamana trecuta s-au deschis astfel de centre in 42 de orase din Rusia,

Grupul Wagner a suferit pierderi grele in timp ce a condus eforturile rusesti de a captura orasul ucrainean Bahmut, care a rezistat din vara anului trecut in cea mai lunga si sangeroasa batalie din razboiul care dureaza de mai bine de un an.

In ianuarie, Statele Unite au evaluat ca Wagner avea aproximativ 50.000 de luptatori in Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnati pe care Prigojin i-a recrutat din inchisorile rusesti cu promisiunea unei gratieri daca supravietuiesc sase luni.

Oficialii ucraineni au afirmat ca aproximativ 30.000 de luptatori ai lui Wagner au dezertat sau au fost ucisi sau raniti, o cifra care nu a putut fi verificata in mod independent.

Prigojin a declarat ca recrutarea din salile sportive a decurs mai bine decat se astepta si ca cei care s-au oferit voluntari sunt intr-o forma fizica mai buna decat detinutii pe care ii luase inainte.

„Pana la jumatatea lunii mai, planuim sa crestem numarul de luptatori din unitatile noastre cu aproximativ 30.000”, a spus el.

Prigojin a desfasurat o campanie activa de PR timp de luni de zile pentru a sublinia rolul grupului Wagner in ofensiva Rusiei, plangandu-se frecvent ca liderii militari rusi nu acorda suficient credit gruparii sale si chiar sustinand ca l-au privat de munitie - afirmatie negata de Ministerul rus al Apararii.