Ministrul rus al Apararii Serghei Soigu a declarat vineri ca fortele armate ucrainene au lansat un atac si in regiunea Nikolaev impotriva armatei ruse, vorbind despre „pierderi semnificative” de partea ucrainenilor, potrivit TASS.

Publicat:02.09.2022, 13:49

„O incercare de a ataca a Fortelor Armate ale Ucrainei in Nikolaev-Krivoi Rog si in alte directii continua, inamicul sufera pierderi semnificative”, a spus el in cadrul unei videoconferinte.

Soigu a declarat ca „tentativa de ofensiva” a fost planificata de biroul presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru a „crea iluzia in randul occidentalilor a capacitatii Fortelor Armate ale Ucrainei de a desfasura o ofensiva”.

Ucraina nu a anuntat deocamdata nicio actiune ofensiva in teritoriile cucerite de rusi din regiunea Nikolaev, fiind foarte probabil ca declaratiile lui Soigu sa intre la capitolul dezinformare iar acele „alte directii” de atac la care face referire sa fie de fapt in Herson, unde contraatacul ucrainean a intrat in a cincea zi.

Unele canale mass-media rusesti chiar au citat declaratiile sale ca fiind cu referire la contraofensiva din Herson, in pofida asigurarilor date inca de luni de ministerul rus al Apararii ca aceasta a esuat.

Lenta de exemplu, unul dintre cele mai populare site-uri de stiri din Rusia, titreaza ca „Soigu a numit obiectivul contraofensivei din sud a Kievului”.

Iesire atipica in public a lui Serghei Soigu

Comandamentul Operational Sud al fortelor armate ucrainene a anuntat insa vineri dimineata ca in cursul noptii a distrus un depozit de munitii din Melitopol, atac menit probabil sa impiedice reaprovizionarea fortelor de invazie din Herson de pe axa estica a teatrului de operatiuni.

Comentariile de vineri ale lui Serghei Soigu sunt cu atat mai remarcabile intrucat el rareori face anunturi despre evolutia luptelor din Ucraina, briefingurile zilnice cu presa fiind sustinute de general-locotenentul Igor Konasenkov, purtatorul de cuvant al ministerului Apararii de la Moscova.

Ultimele declaratii publice publice ale lui Soigu despre evolutia „operatiunii militare speciale” par sa fie cele facute pe iulie cand ministrul rus al Apararii l-a informat personal pe Vladimir Putin la Kremlin de caderea orasului Lisciansk, ultimul centru urban important controlat de ucraineni in regiunea Lugansk.

O ancheta publicata in luna august de jurnalistii de la iStories, un site de investigatie rusesc ce opereaza in afara tarii pentru a ocoli cenzura impusa de Kremlin, afirma ca presedintele rus si-ar fi pierdut increderea in Soigu, odata printre cei mai de incredere consilieri ai sai.

Incearca ministrul rus al Apararii sa revina in gratiile lui Vladimir Putin?

Surse din Statul Major General al Fortelor Armate Ruse au declarat pentru iSories ca dupa ce strategia blitzkrieg care presupunea cucerirea Ucrainei intr-un termen foarte scurt a esuat, Putin si-a pierdut increderea in capacitatile militare ale lui Soigu, care ca pregatire este un inginer civil si n-are niciun fel de studii la academii militare.

El a primit rangul de general in perioada in care a fost ministru pentru Situatii de Urgenta, functie pe care a ocupat-o timp de mai bine de un deceniu intre 1991 si 2012.

Dupa retragerea trupelor rusesti de la Kiev, Putin ar fi incercat sa deplaseze personal armata, insa a renuntat, iar acum, trecand peste capul lui Soigu, se consulta direct cu comandantii militari care sunt implicati in operatiunile de lupta, cu toate ca Soigu este aparent la conducerea armatei ruse.

Jurnalistii rusi de investigatie remarcau de asemenea ca nu doar Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a dezinformat pe Putin privind situatia din Ucraina de dinaintea razboiului, ci ca si Soigu i-ar fi promis sa cucereasca tara cu militari prin contract, fara mobilizare generala si in cel mai scurt timp posibil.

Sursa: