Situatia ramane grava la Kiev. 80 la suta dintre locuitori nu au energie electrica, mare parte nu au nici apa. Asta dupa ce ieri tara vecina a fost lovita de mai multe rachete rusesti, care au provocat cele mai mari intreruperi de curent electric din cele 9 luni de razboi. Alte regiuni ale Ucrainei sunt la fel in frig si intuneric, insa o parte au fost reconectate. 

Publicat:24.11.2022, 21:36

Orasele din Ucraina au fost cufundate in intuneric aseara, dupa ce rachetele rusesti au lovit din nou infrastructura critica. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat ca recuperarea va depinde in mare masura de echilibrul energetic general al retelei nationale. Mai mult de o treime din capitala ucraineana este inca fara energie electrica, iar o mare parte a locuitorilor nu au apa.

Oleksei KULEBA, SEFUL ADMINISTRATIEI DIN KIEV: “ Avem acum orase in care din cauza ca nu este electricitate, nu este nici apa. Dar inca odata vreau sa linistesc toti oamenii si sa le spun ca deja s-au inceput lucrarile de restabilire. Adica se ridica treptat sistemul nostru energetic si va fi restabilita si infrastructura critica inclusiv si alimentarea cu apa.” 

Locuitorii din Herson stau la cozi pentru a primi mancare si apa. Dupa ce in urma bombardamentelor energia electrica a fost sistata.

“- Ne aduc apa, Slava Domnului. Fara lumina, fara curent, asta este foarte rau.

- Cum era Hersonul inainte de razoi?

- Frumos, confortabil, foarte luminos. Am trait normal inainte ca sa vina sa ne elibereze.”

In Harikov energia electrica a fost deconectata de urgenta. Oamenii insa raman pozitivi si cu speranta ca totul va reveni la normal.

“Atmosfera este linistita tinand cont de ce se intampla, in principiu tot normal. Oamenii se sustin reciproc, se incurajeaza unul pe altul, se ajuta. Ne incarcam power-bankurile si gata mai mult nimic. Si asteptam pana se va aprinde lumina. Oricum o vor aprinde. Mai tarziu sau mai devreme. Nu este pentru prima data, asta la noi se intampla des. Dar noi ne luptam, uite aceste lumanari noi le cumparam si uite asa le punem prin incapere. Ucraina trebuie sa traiasca.” 

In orasul Lvov care a seara ramas in bezna, azi dimineata alimentarea cu energie electrica a fost restabilita in aroape 90 la suta din oras. Iar mai multe imagini de la Odesa arata ca magazinele din centrul orasului sunt in continuare alimentate cu generatoare cu combustibil. Situatia insa s-ar putea inrautati intrucat aproape tot sistemul energetic al tarii este complet nefunctional sau semnificativ avariat. Intre timp primele 28 de centre speciale de invincibilitate, unde oamenii se pot adaposti au fost deja instalate in regiunea Nikolaev.

In astfel de puncte, indiferent de penele de curent, va fi caldura, apa, lumina, internet, conexiune pentru telefonia mobila, trusa de prim ajutor si mancare. Totodata Parlamentul European si o coalitie ce reuneste peste 200 de orase din 38 de state europene vor uni fortele pentru a dona generatoare electrice si transformatoare Ucrainei. 

Roberta METSOLA, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI EUROPEAN: “Astazi lansam campania Generatoare ale Sperantei. Zece milioane de ucraineni nu au in prezent electricitate din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice civile. Noi am dat dovada de o solidaritate remarcabila cu Ucraina pe fronturile umanitar, militar si financiar. Acum ei au nevoie de sprijin practic pentru a trece iarna.”

Rusia a lansat ieri un nou val de rachete si drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, in seria de atacuri de acest fel inceputa in luna octombrie pentru a incerca sa aduca Kievul la masa negocierilor si a diminua potentialul de lupta al Ucrainei in razboiul declansat prin agresiuna rusa.