Unul dintre luptatorii ucraineni care rezista inca in buncarele de la combinatul metalurgic Azovstal din Mariupol a vorbit despre conditiile in care sunt ingrijiti ranitii din uzina. Intr-un interviu acordat unei televiziuni ucrainene, preluat de CNN, soldatul a transmis a spus ca sunt aproximativ 600 de raniti in complex. 

Publicat:14.05.2022, 19:01

„Conditiile sunt pur si simplu ingrozitoare”, a spus militarul. „Astazi am fost la spitalul de campanie. Este o fosta sala de sport, sunt cateva zeci de paturi supraetajate, iar ceilalti raniti stau pe podea. Stau pur si simplu intinsi pe jos, desi unii nu au brate, nu au picioare…”, a transmis luptatorul. 

Medicii din combinat opereaza pe viu, din cauza lipsei analgezicelor, a mai spus el: „Am fost martor la o interventie chirurgicala in cazul unui soldat cu o rana grava la picior. A strans o curea in dinti, in loc de anestezie”.

„Oamenii mor in numar mare pentru ca nu le putem oferi ingrijiri medicale. Pur si simplu nu mai exista medicamente. In aceste conditii, pe cei cu rani grave este aproape imposibil sa-i salvezi,”  a spus un luptator de la Azovstal.

El a descris conditiile din asa-zisul spital ca fiind „complet insalubre. Este cald, sunt muste. Mirosul este dezgustator”. 

Se negociaza evacuarea a 10% dintre raniti, cei in stare foarte grava 

Sambata, vicepremierul Irina Veresciuk a declarat ca Ucraina negociaza evacuarea a 60 de aparatori de la Azovstal, „raniti grav, care au nevoie de salvare urgenta”, a scris Obozrevatel. 

Veresciuk a confirmat insa ca numarul militarilor raniti de acolo e mult mai mare, de ordinul sutelor. Este vorba despre toate unitatile care apara orasul Mariupol de mai bine de doua luni si care s-au retras acolo. 

Pe langa regimentul Azov, in combinatul siderurgic lupta si unitati ale Garzii Nationale, precum si militari ai Fortelor Armate, din Serviciul de Graniceri de Stat, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Politia Nationala si Apararea Teritoriala.

„Sunt cateva sute de raniti, trebuie sa fie salvati primordial, dar rusii nu sunt de acord cu toti deodata. Prin urmare, e vorba, in primul rand, despre cei care sunt raniti grav. Iar numarul acestora este de 60,” a spus vicepremierul Irina Veresciuk.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: