Presedintele Joe Biden a anuntat miercuri ca SUA planuiesc sa trimita Ucrainei 31 de tancuri Abrams M1, renuntand la rezistenta indelungata de a da curs cererilor din partea administratiei de la Kiev pentru vehiculele foarte sofisticate dar care necesita multa intretinere, transmite CNN, relateaza digi24.ro

Ultimul update: 25.01.2023, 19:05 Publicat:25.01.2023, 19:05

Tancurile Abrams vor fi livrate in luni de zile, au spus oficialii de rang inalt ai administratiei americane, si vor necesita un amplu antrenament pentru soldatii ucraineni care vor trebui sa invete cum sa le opereze si sa le intretina. SUA trebuie sa navigheze lanturi de aprovizionare complicate pentru componentele necesare tancurilor. 

Biden a afirmat ca tancurile respective sunt „cele mai capabile din lume". 

Pana saptamana trecuta, oficialii americani de rang inalt au facut referire la aceste dificultati ca fiind bariere in furnizarea vehiculelor cerute de Ucraina. Insa dupa negocieri diplomatice cu Germania, care a sustinut clar ca va trimite tancurile sale Leopard 2 Kievului doar dupa ce SUA ofera Ucrainei Abrams, Biden a dat unda verde pentru trimiterea vehiculelor. Cele 31 de tancuri Abrams vor forma un batalion ucrainean complet de tancuri. 

„Tancurile Abrams sunt cele mai bune din lume. Aceasta este o capacitate extraordinara pe care o va primi Ucraina pentru a-si spori apararea pe termen lung”, a spus un oficial american de rang inalt, precizand ca tancurile vor fi furnizate prin finantarea Initiativei de Asistenta de Securitate pentru Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.