Statele Unite sunt hotarate sa furnizeze Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apara contra Rusiei, a afirmat duminica Jake Sullivan, consilierul de securitate al Casei Albe, la emisiunea „This Week” a postului ABC, transmite Reuters.

Ultimul update: 10.04.2022, 20:43 Publicat:10.04.2022, 20:42

Sullivan a spus ca administratia Biden va trimite mai mult armament in Ucraina pentru a impiedica Rusia sa cucereasca mai mult teritoriu si sa tinteasca civili, atacuri pe care Washingtonul le califica drept crime de razboi.

Moscova a respins acuzatiile de crime de razboi ce ii sunt aduse de Ucraina si tari occidentale.

Vorbind mai tarziu la emisiunea „Meet the Press” a NBC News, Sullivan a spus ca Statele Unite „lucreaza nonstop pentru a livra armele noastre si a organiza si coordona livrarea armelor din multe alte tari”.

„Arme sosesc in fiecare zi, inclusiv astazi”, a subliniat el.

Statele Unite au trimis asistenta militara in valoare de 1,7 miliarde de dolari in Ucraina dupa debutul invaziei ruse, la 24 februarie, a indicat saptamana trecuta Casa Alba.

Livrarile au inclus rachete antiaeriene Stinger, rachete antitanc Javelin, munitie si echipament antiglont.

Insa liderii americani si europeni sunt presati de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski sa trimita armament greu pentru luptele ce se anunta in estul tarii, unde Rusia este asteptata sa-si intensifice eforturile.

Conform unor extrase dintr-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes” a CBS, ce va fi difuzat mai tarziu duminica, Zelenski s-a aratat sceptic ca SUA vor livra armele despre care el spune ca este nevoie.

Daca Ucraina va putea respinge incursiunea rusa „depinde de cat de repede vom fi ajutati de Statele Unite. Ca sa fiu sincer, daca vom putea supravietui depinde de asta”, a spus el.

„Am incredere 100% in poporul nostru si in fortele noastre armate, dar, din pacate, nu am incredere ca vom primi tot ceea ce ne trebuie”.

Un sondaj CBS publicat duminica arata un sprijin larg al americanilor pentru trimiterea de armament suplimentar in Ucraina, mai noteaza sursa citata de Agerpres.

Potrivit sondajului realizat saptamana trecuta, 72% dintre intervievati sunt favorabili trimiterii de mai multe arme, in timp ce 78% sustin sanctiuni economice impotriva Rusiei.

Sursa: