Kievul a cerut de multa vreme natiunilor occidentale sa trimita tancuri de lupta, argumentand ca acestea sunt esentiale pentru succesul lor pe campul de lupta, transmite stirileprotv.ro. 

Publicat:26.01.2023, 07:59

Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord sa trimita tancurile sale de lupta Leopard 2 in Ucraina. Vestea vine pe fondul unor informatii potrivit carora Washingtonul a anuntat ca o sa trimita 31 de tancuri M1 Abrams in primele linii ale frontului din Ucraina, conform Al Jazeera.

La fel ca Germania, Statele Unite au avut un moment de ezitare. In timp ce Berlinul era ingrijorat de escaladarea razboiului, Washingtonul a citat provocari logistice si de intretinere cu care s-ar putea confrunta ucrainenii daca ar primi Abrams.

Ambele vehicule blindate sunt considerate de ultima generatie si sunt mai puternice decat multe tancuri din epoca sovietica lansate atat de fortele ruse, cat si de cele ucrainene.

„Leopardul si American Abrams sunt de fapt gemeni”, a declarat Sydney Freedberg, editor colaborator al revistei digitale, Breaking Defence, pentru Al Jazeera.

Tancurile Leopard 2 au fost produse pentru prima data in 1979 de catre Krauss-Maffei pentru Ministerul German al Apararii si sunt folosite de armatele din Austria, Canada, Chile, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Tarile de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, Singapore, Elvetia, Suedia, Spania si Turcia.

Primul tanc M1 a fost produs de General Dynamics Land Systems (GDLS) in 1978 si a fost livrat armatei SUA in 1980.

„Se aseamana foarte mult. Vehicule mari, puternic blindate. Mult mai bine protejat decat orice au construit sovieticii sau orice au rusii in prezent”, a spus Freedberg.

Principala diferenta dintre Abrams si Leopard 2 este motorul.

Leopard 2 are un motor diesel MTU MB 873, care este mult mai usor de intretinut si utilizat pe scara larga in toata Europa, in timp ce Abrams foloseste un motor cu turbina mai puternic si mai complex.

Potrivit lui Freedberg, deoarece tancurile Abrams sunt utilizate mult mai putin in toata Europa, Ucraina ar putea avea dificultati sa faca fata infrastructurii logistice, cum ar fi obtinerea de piese de schimb, depozitarea si intretinerea generala. Tancul cu o capacitate de patru persoane va necesita, de asemenea, instruire suplimentara cu privire la masinile complexe.

M1 Abrams are specificatii similare cu Leopard 2, dar cu cateva avantaje clare. Versiunile moderne au straturi de protectie cu blindaj de uraniu, care ofera beneficii semnificative echipajului din interior.

In prezent, sunt tari care opereaza versiuni mai putin moderne ale Abrams, printre care Australia, Irak, Egipt, Kuweit si Maroc, in timp ce Polonia are 250 de exemplare comandate, programate sa inceapa sa soseasca in 2024.

Egiptul are, de departe, cele mai multe tancuri Abrams in serviciu, cu peste 1.000 de modele M1A1 mai vechi, ca urmare a unui acord de coproductie cu Statele Unite care dureaza de zeci de ani.

Ambasadorul Rusiei in SUA a spus ca posibila livrare a tancurilor Abrams la Kiev de catre Washington ar fi „o alta provocare flagranta” impotriva Moscovei si ca Occidentul isi va regreta „amagirea” ca Ucraina poate castiga pe campul de lupta.

Potrivit lui Alex Gatopoulos, analist Al Jazeera, tancurile de lupta principale de ultima generatie sunt vitale pentru Ucraina daca doreste sa faca distrugeri masive in liniile defensive rusesti si sa recupereze teritoriul pe care fortele ruse l-au ocupat in primele saptamani ale invaziei.

Sudul Ucrainei este un teritoriu plat si ideal pentru tancuri. Rusia a construit siruri de transee si buncare fortificate pentru a opri avansul ucrainean in zona.

Kievul sustine ca are nevoie de 300 de tancuri principale de lupta moderne pentru a castiga razboiul. Probabil ca nu va primi chiar atatea.

Cu tancurile germane Leopard, cele americane Abrams, si britanice, Chalanger, armata ucraineana ar dispune nu doar de mai multa putere de foc, mobilitate si precizie, ci si de mai multa protectie pentru echipaje, insa ar putea trece luni pana cand toate aceste tancuri vor intra in lupta, iar Rusia ar putea porni ofensiva majora anuntata in cateva saptamani.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.