Timp de 22 de zile a salvat vieti in Mariupol si a plecat din oras doar atunci cand armata rusa i-a interzis brigazii sale sa raspunda la apelurile pacientilor. Este povestea unui paramedic ucrainean, care a ajutat zeci de raniti din tara sa, chiar din prima zi a razboiului. Acum tanarul se pregateste sa se alature medicilor voluntari din estul Ucrainei.

Publicat:29.05.2022, 08:51

Serghei Cernobribet are 24 de ani. El le-a povestit jurnalistilor despre experienta sa de paramedic pe care a avut-o in Mariupol din prima zi a invaziei.

Serghei CERNOBRIBET, PARAMEDIC UCRAINEAN:“Un prieten din Berdyansk m-a sunat. „Serghei, razboiul a inceput.” M-am gandit: „Ce rost are sa stau, sa astept?” Am sunat autoritatile de la asistenta de urgenta si le-am spus ca vin. Am venit si am ramas acolo pentru 22 de zile.”

Serghei spune ca adevarata provocare a venit pe data de 1 martie, cand a avut loc bombardarea unei zone rezidentiale.

Serghei CERNOBRIBET, PARAMEDIC UCRAINEAN:“Cand a avut loc bombardarea zonei rezidentiale Kirov, ne-am dus pana la substatie, iar acolo statea un camion. Ne-am gandit ca este apa de baut. Dar apoi am vazut ca baietii nostri incepeau sa se agite, usile acestei masini se deschideau. Si vedeam acolo o gramada de civili raniti.”

Cel mai dificil si emotionant moment pentru Serghei si echipa lui a fost atunci cand la spital a fost adusa o fetita de sapte ani cu o rana in zona pieptului.

Serghei CERNOBRIBET, PARAMEDIC UCRAINEAN:“Ne-am apropiat, am vazut o pata rosie pe spate. Am taiat hainele - si am vazut o gaura in piept prin care poti vedea cum bate inima. Cand era in pat dupa operatie, trecuse deja o saptamana si jumatate, doua, a facaut un desen pentru noi. Ambulanta si doi tipi. Cand le-am aratat baietilor, aproape ca am izbucnit in plans.”

Au rezistat datorita sperantei date de militarii ucraineni care aparau teritoriul, spune tanarul. Dupa 22 de zile de munca continua, Serghei nu a mai putut interveni la chemarile celor care aveau nevoie, fiind amenintat de soldatii rusi. El a fost nevoit sa plece din oras.

Serghei CERNOBRIBET, PARAMEDIC UCRAINEAN:“Era 17 martie. Am fost la un apel cu un sofer. Maimutele sar de dupa colt, mitralierele trag in aer. Apoi ne-au adus inapoi si ne-au spus: „Spune-le oamenilor tai sa nu mearga la apeluri, altfel vom trage fara avertisment”.S-a luat decizia de a pleca.”

Acum Serghei si colegii lui sunt in Zaporojie unde la fel isi ofera serviciile medicale pentru cei care au nevoie.