Ucraina a declarat celei mai inalte instante a ONU de la Haga, ca Rusia poarta un razboi impotriva sa „in numele unei minciuni groaznice” ca Moscova a facut acest lucru pentru a preveni un presupus genocid, potrivit Sky News, scrie stirileprotv.ro

Publicat:19.09.2023, 14:07

„Comunitatea internationala a adoptat conventia de genocid pentru a proteja, Rusia invoca conventia de genocid pentru a o distruge”, a declarat judecatorilor reprezentantul Ucrainei Anton Korynevych.

El a cerut Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa decida ca are competenta de a judeca pe deplin cazul si, in cele din urma, sa decida ca Rusia trebuie sa plateasca despagubiri pentru invadare sub un pretext fals.

Luni, Rusia a cerut CIJ, cunoscuta si sub denumirea de Curtea Mondiala, sa inchida cazul, considerand argumentele juridice ale Kievului „in mod iremediabil viciate”.

Ucraina a declarat ca nu exista niciun risc de genocid in estul Ucrainei, unde lupta cu fortele sustinute de Rusia din 2014, iar tratatul de genocid nu permite o invazie pentru a opri un presupus genocid.