Uniunea Europeana condamna „violarea iresponsabila” a regulilor de securitate nucleara de catre Rusia cu activitati militare desfasurate in jurul centralei ucrainene de la Zaporojie, a declarat sambata seful diplomatiei europene Josep Borell.

Ultimul update: 06.08.2022, 17:12 Publicat:06.08.2022, 17:11

„UE condamna activitatile militare ale Rusiei in jurul centralei nucleare Zaporojie. Aceasta este o violare grava si iresponsabila a regulilor de securitate nucleara si un nou exemplu de nerespectare de catre Rusia a normelor internationale”, a acuzat el intr-un mesaj pe contul sau de Twitter, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri armata rusa ca a lovit „de doua ori centrala nucleara de la Zaporojie” (sud), desi Moscova controleaza acest teritoriu de la inceputul invaziei.

„Orice bombardare a acestui sit este o crima nerusinata, un act de teroare. Rusia trebuie sa poarte responsabilitatea chiar a faptului ca creeaza o amenintare pentru o centrala nucleara”, a spus el.

O linie de inalta tensiune a fost avariata in acest atac, declansand oprirea unuia dintre reactoarele centralei.

Totodata, compania ucraineana de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anuntat sambata ca in urma atacului cu rachete asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie, exista „un risc serios” privind functionarea in siguranta a unitatii.

Cand centrala a fost cucerita in martie, militarii rusi au deschis focul asupra unor cladiri ale obiectivului, aparand riscul producerii unui accident nuclear major.

Autoritatile ucrainene au acuzat vineri fortele ruse ca au efectuat trei lovituri in apropierea unui reactor al centralei de la Zaporojie, desi Moscova controleaza acest teritoriu de la inceputul invaziei.

La randul ei, armata rusa sustine ca in spatele atacurilor se afla fortele ucrainene, care au provocat un incendiu ce a fost stins.

La 21 iulie, Rusia a acuzat deja fortele ucrainene ca au lovit cu o drona teritoriul acestei centrale nucleare, cea mai mare din Europa.

Kievul asigura de asemenea ca Moscova stocheaza arme grele si munitie pe teritoriul centralei, ocupata din martie de fortele ruse, aminteste AFP.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: