Este putin probabil ca armata ucraineana sa incerce sa traverseze raul Nipru in perioada imediat urmatoare, un astfel de atac necesitand resurse masive. De aceasta parere este generalul australian Mick Ryan, unul dintre cei mai cunoscuti observatori ai razboiului din Ucraina. Acesta considera ca retragerea din Herson, este, fara indoiala, un esec umilitor pentru rusi si pune capat planurilor pentru avansul in Nikolaev si Odesa.

Publicat:12.11.2022, 15:13

Ucrainenii - care prefera sa atace indirect si sa erodeze sistemul logistic si cel de comandament al trupelor rusesti - vor cauta alte oportunitati in alte zone pentru a-i alunga pe rusi din sud, noteaza generalul australian Mick Ryan, intr-o noua analiza publicata pe pagina sa de Twitter. Potrivit acestuia, recapturarea Hersonului va duce la extinderea zonelor in care sistemele HIMARS pot lovi pentru a sustine ofensive viitoare. 

Este putin probabil ca Kievul sa incerce prea curand o traversare pe scara larga a raului Nipru. Parere exprimata si de alti analisti militari.

Tim REPLEY, ANALIST MILITAR:  „Nu este un raulet. Este un rau care se intinde pe kilometri si nu este situatia in care pot sa faci un asalt peste rau cu barcile. Este un obstacol major si va fi destul de dificil pentru ucraineni sa-l treaca.” 

Intr-o analiza Financial Times scrie ca esecurile armatei nu vor duce la slabirea puterii lui Putin, care pare sa se fi distantat de anuntarea deciziei de retragere. Semn ca pregateste fortele armate sa fie tapii ispasitori pentru dezastrul din Ucraina.

Kiril ROGOV, POLITOLOG RUS DE OPOZITIE: „Kremlinul i-a scos in fata anume pe Soigu si pe Surovikin ca imagini ale infrangerii si asta este important. Si acum este important ca aceasta tema a infrangerii sa se focuseze pe conducerea militara, ca sa nu fie lovita conducerea politica.” 

Unii analisti cred ca rusii ar putea insoti aceasta retragere cu escaladarea atacurilor strategice asupra altor zone din Ucraina. 

Ian MATVEEV, ANALIST MILITAR IN OPOZITIE: „Noi avem de-a face cu Putin si ne putem astepta si la cele mai groaznice lucruri. Incepand cu un atac nuclear despre care toti au uitat un pic, dar revine acest risc, explozia barajul Kahovka si altele.” 

Ministrul apararii de la Kiev a spus  intr-un interviu pentru Reuters, ca aruncarea in aer a barajului Kahovka ar inunda tocmai zonele controlate de Moscova si, de asemenea, ar taia accesul acestora la aprovizionarea cu apa printr-un canal de la Nipru catre Crimeea anexata. Oleksii Reznikov este de parere ca iarna va incetini operatiunile de pe campul de lupta, oferind ambelor parti o sansa de regrupare. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.